POSJETA VUČIĆU

U Srbiju stiže albanski lobista koji se zalagao i za ukidanje embarga BiH na oružje

Zagovornik kosovske nezavisnosti, ali i bombardiranja Srbije 1999. godine, sastaje se sutra s Aleksandrom Vučićem

Engel je dva puta boravio i u Bosni i Hercegovini, u Srebrenici i Sarajevu. Arhiv

M. KUKAN

2.7.2019

Najveći albanski lobista u Americi dolazi sutra u Beograd na sastanak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, što je top-vijest srbijanskih medija. 

Engel je, inače, predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Američki kongresmen zagovornik je kosovske nezavisnosti, ali i bombardiranja Srbije 1999. godine. S Vučićem se već sastao u februaru ove godine tokom 55. minhenske konferencije o sigurnosti, kada je u fokusu bio slučaj braće Bitići. Tada je američka strana zatražila da Srbija zbog ubistva braće Bitići iz 1999. uhapsi i izruči Gorana Radosavljevića Gurija, ondašnjeg šefa Specijalne policije na Kosovu.

Inače, Engel je dva puta boravio i u Bosni i Hercegovini.

Na 20. godišnjicu od genocida u BiH, bio je u Srebrenici s američkom delegacijom, predvođenom bivšim američkim predsjednikom Bilom Klintonom (Bill Clinton). Također, 6. novembra 2015. posjetio je Sarajevo zajedno s bivšim visokim predstavnikom u BiH, pokojnim lordom Pedijem Ešdaunom (Paddy Ashdown), a govorio je na konferenciji u povodu 20. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat u BiH.

Oovaj visoki funkcioner Demokratske stranke Amerike lani se u intervjuu za Radio Slobodna Evropa izjasnio protiv promjena granica na Balkanu.

-Ne mislim da je podjela Kosova ikakvo rješenje. Ta je država na Balkanu. I gdje će se to završiti ako počnemo? Šta s Republikom Srpskom ako se odluči pripojiti Srbiji? Šta ako se u Makedoniji pokrene proces mijenjanja granica? Šta će biti u BiH? Tu, znači, nema kraja i bojim se da pričom o prekrajanju granica na Balkanu otvaramo problem koji se neće moći riješiti ni za narednih stotinu godina - izjavio Engel. 

On je, inače, tokom agresije na BiH snažno zagovarao ukidanje embarga na isporuku oružja vlastima u Sarajevu.

U znak zahvalnosti prema Engelu, Albanci izdaju poštansku marku s njegovim likom, a jedan od najvećih bulevara u Peći nazvan je po njemu.

U znak zahvalnosti prema Engelu, Albanci izdaju poštansku marku s njegovim likom. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.