ANALIZA

Zašto predmeti ratnih zločina tapkaju u mjestu: Žrtve će još deceniju čekati na pravdu

Ako nastavi rješavati predmete ovom brzinom, Tužilaštvu BiH trebat će deset godina da okonča sve predmete ratnih zločina, stav je OSCE-a

Sud BiH: Nekvalitetne optužnice. Arhiv

M. AŠČIĆ

15.7.2019

Tužilaštvo BiH ne ulaže vrijeme i resurse u istraživanje najsloženijih predmeta te je otvoreno pitanje kvaliteta optužnica, rečeno je prije nekoliko dana na predstavljanju tematskog izvještaja Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) o upravljanju predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH.

Sve ide sporo

Izvještaj je pokazao da Tužilaštvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo.

- Ako nastavi rješavati predmete ovom brzinom, Tužilaštvu BiH trebat će deset godina da okonča sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima - rekao je Brus Berton, čelnik Misije OSCE-a u BiH.

To je upravo jedan od razloga što pojedine osobe u BiH koje su oštećene u predmetima ratnih zločina, na zadovoljenje pravde čekaju već 24 godine.

Broj neriješenih predmeta u Tužilaštvu BiH u posljednih nekoliko godina popeo se na skoro 800, a državni tužioci i dalje čekaju na usvajanje revidirane državne strategije po pitanju ratnih zločina kako bi skoro 150 predmeta prenijeli na niži nivo.

No, problem u radu Tužilaštva, na šta godinama upozoravaju strane organizacije i Misija OSCE-a, koja prati suđenja, su rascjepkane optužnice.

I dalje se vodi pet predmeta za genocid u Srebrenici, ali i desetine slučajeva protiv nekadašnjih komandanata Armije RBiH. Svaki ovaj proces traje više od tri godine pa i više.

S druge strane, kad su u pitanju slučajevi ratnih zločina, Sud BiH naveo je u izvještaju za prošlu godinu da je procent riješenih predmeta ratnih zločina porastao za 17,39 posto, a neriješenih smanjen za 7,29 posto u odnosu na raniji izvještajni period.

Mnogi bježe

- Od 53 neriješena predmeta u fazi optuženja, 32 su označena kao nerješiva, osam više nego u prethodnoj godini, ali zbog nedostupnosti optuženih osoba ili njihovog lošeg zdravstvenog stanja, kao i zbog izdavanja naredbi za raspisivanje potjernica – navodi se u izvještaju o radu Suda za prošlu godinu.

Ova pravosudna institucija izrekla je 2017. zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 155 godina.

Ukupne kazne

Od 2005. do 2015. godine, Sud BiH okončao je 147 prvostepenih postupaka za 299 osoba, koje su osuđene na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 2.005 godina.

U drugostepenim postupcima, Sud BiH izrekao je 136 presuda za 216 osoba u ovom periodu. Zaključno sa 2017., ukupna kazna iznosi više od 2.200 godina.

Od osnivanja do 2015. godine, u predmetima ratnih zločina svjedočilo je ukupno 7.155 svjedoka. Od tog broja su 1.122 bila zaštićena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.