PROKLETSTVO ILI NEMAR

Kenedi Junior s tri godine izgubio oca, smrt mu je plesala oko glave, a skončao u padu aviona

JFK junior bio je "zlatni dečko", obožavan od svih Amerikanaca. On ih je podsjećao na svoga oca, šarmantnog, nasmiješenog, uspješnog

JKF Jr. Amerikanci su se nadali da će se baviti politikom. Agencije

Piše: S.K.

17.7.2019

Džon F. Kenedi mlađi ili JFK Junior poginuo je prije tačno 20 godina, u padu malog aviona. S njim su bili supruga Karolin Beset (Carolyn Bessete) i n njena sestra Loren (Lauren).

Tragedijom je završena tužna storija o jednoj od najmoćnijih, ali i najintrigantnijih porodica na svijetu. O Kenedijevima se i danas ispredaju mitovi, na imenu te porodice grade se teorije zavjere. Činjenica je da je i bez dodataka život i povijest ove porodice sama po sebi bila filmska priča.

JFK Junior imao je nepune tri godine kad su mu ubili oca, jednog od najobožavanijih američkih predsjednika. Pet godina poslije ubijen mu je stric. Smrt mu je, zapisali su američki povjesničari, cijelog života plesala oko glave.

Crni scenarij

Njegovo je djetinjstvo obilježila obiteljska povijest puna tragedija. Njegova majka Žaklin (Jacqueline) Kenedi pokušavala je svoju djecu zaštititi od crnog scenarija. Na žalost, čini se neuspješno.


Slika koja je izmamila suze svijeta: Trogodišnji Džon salutira na sahrani svog oca, američkog predsjednika. Agencije

JFK junior bio je "zlatni dečko", obožavan od svih Amerikanaca. On ih je podsjećao na svoga oca, šarmantnog, nasmiješenog, uspješnog.

Junior je, poput oca, volio žene, provodio se sa zvijezdama, pričalo se da je čak i u vezi sa Madonom. Izlazio je sa glumicama Sarah Džesikom Parker (Sarah Jessica Parker,) Deril Hanah (Daryl Hannah).

Mediji su ga progonili čitav život. Još 1988. People ga je proglasio "najpoželjnijim živućim muškarcem". No, njegova supruga teško se snalazila na toj javnoj pozornici. Nije voljela medijsku pažnju, pisalo se da je navodno i paranoična,

JFK Junior i Biset: Ona nije podnosila medijsku pažnju. Agencije

No, mladom Kenediju to i nije toliko smetalo. Spremao se za političku karijeru. Imao je tek 27 godina kada je održao je govor na godišnjoj skupštini Demokrata, gdje su ga doživjeli kao "povratak Mesije". Krtenula su nezaustavljiva govorkanja o tome kako će on u predsjedničke vode iako je bio loš student koji je skoro dva puta izbačen s fakulteta, a pravosudni je ispit pao dva puta. 

- Očito je da nisam genije-  rekao je nakon drugog puta. Ipak, dobio je važan i prestižan posao, da pokrene i vodi magazin "George", kojeg uopće nije htio, ali kojeg je uzeo da smiri majku koja ga je uvijek držala na oku. Kao i toliki pripadnici treće ili čak i četvrte generacije Kenedijevih koji nešto pokušavaju u politici na krilima stare slave, i on je postao žrtvom "ideje o Kamelotu".

Majstor katastrofe

Prijatelji su ga zvali "majstor katastrofe". Rizikovao je često, dok je plivao, vozio kajak, planinario, vozio letjelice.

Govoriće se poslije da u  njegovom slučaju  nije bilo usuda, nego uglavnom nemar i vjerovanje da sreća prati hrabre.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.