POTEZI

U Hrvatskoj pada PDV, pojeftinjuje hrana za ugostitelje, sokovi, alkohol i duhan skuplji

Plenković: Novi krug poreskih olakšica. Arhiva

Piše: S.K.

26.7.2019

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas novi krug poreznih rasterećenja.

Umjesto sadašnjih 25 posto, PDV će spasti na 24. 

Poreza će, rekao je Plenković, biti oslobođene osobe do 25 godina, od 26 do 30 plaćat će pola.

Najavio je i niz mjera za poslodavce: neoporezive naknade poput toplog obroka, smještaja, plaćanja vrtića, dopunskog osiguranja.

Poskupit će sokovi, duhanski proizvodi i alkohol. No, manji će biti PDV za hranu za ugostitelje, 13 posto.

U zadnji tren HDZ i Vlada su ipak djelimično popustili pod dvogodišnjim pritiskom ugostitelja i turističkih radnika koji su tražili niži PDV za svoju branšu.  

No, ovakav potez hrvatskim ugostiteljima nije nepoznat. Ministar finansija u Račanovoj vladi Slavko Linić također je ugostiteljima i turizmu spustio stopu PDV-a na 13 posto, ali ju je za godinu opet podigao na 25 posto jer cijene nisu pale.

Ugostitelji obećavaju da će biti i pojeftinjenja hrane.

Vlada ne može nikoga natjerati na pojeftinjenje i razliku ugostitelji mogu zadržati za sebe.

- Nakon trogodišnje borbe, ugostiteljima spuštanje PDV-a znači zaista puno. Vjerujem da će doći do pojeftinjenja jela kod ugostitelja, pogotovo na Jadranu. Ostat će nešto i za investicije i povećanje plaća. Na kontinentu, poglavito kod kolega u Slavoniji, cijene su ionako niske i njima će ovo pomoći da prežive - kaže Joso Smolić, predsjednik ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Smolić kaže da su zahvalni i Vladi na sniženju PDV-a i ministru turizma Gariju Cappelliju što im je u tome pomogao. Iako su tražili sniženje PDV-a i na napitke i pića, Smolić ističe da su zadovoljni i ovime, te se nadaju da će Vlada u konačnici, nekom sljedećom reformom, spustiti na sve artikle ugostitelja PDV na 13 posto. Također su zadovoljni i neoporezivanjem plaća mladih radnika, neoporezivanjem toplog obroka, smještaja, te mogućnosti davanja nagrada radnicima bez poreza...

- Definitivno idemo u dobrom pravcu – kaže Smolić.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.