BUDŽET

Povećana sredstva za programe dječije kardiohirurgije, liječenje Kronove bolesti i MS-a

ZZOFBiH: Najsloženije operacije finansirane iz Fonda. Agencije

Avaz.ba

5.8.2019

Nakon Predstavničkog doma, i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na posljednjoj je sjednici podržao rebalans Finansijskog plana Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za 2019. godinu. 

- Protekle 2018. godine budžet Zavoda je iznosio 158.806.000 KM, a u 2019. iznosi 207.327.893 KM - potvrdila je direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZO) Federacije BiH Vlatka Martinović.

Kaže da je povećanje sredstava najviše usmjereno na program dječije kardiohirurgije, kardiologije i kardiohirurgije, za šta je izdvojeno više od deset miliona KM, kako bi se omogućio nesmetan rad kliničkim centrima i smanjile liste čekanja kod odraslih pacijenata.

Dodaje da se zbog nemogućnosti liječenja najsloženijih srčanih mana kod djece u Federaciji BiH najviše novca izdvaja za njihovo liječenje u inozemstvu.

- Samo kad se klinike u FBiH izjasne da ne mogu izvršiti operativni zahvat kod složenih srčanih mana kod djece, nakon odluke komisije, djeca se izmještaju na specijalizirane inozemne klinike. Često je riječ o hitnim slučajevima, koje izmjestimo u toku jednog dana, uz dobivanje svih dozvola za slijetanje inostranih sanitetskih zrakoplova u našu zemlju - kazala je Martinović. 


Prema njenim riječima, također su povećana sredstva za liječenje oboljelih od Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, a najveće povećanje je kod lijekova za liječenje multiple skleroze (MS).

Martinović napominje da je evidentan porast sredstava za lijekove za liječenje MS-a. 

- Tako je 2018. izdvojeno 1.800.000 KM, a 2019. godine 7.000.000 KM, što iznosi povećanje od 289 posto - navodi direktorica Zavoda.

Kaže da će se usvajanjem rebalansa finansijskog plana ZZOFBiH omogućiti i uvođenje novih savremenih lijekova za liječenje oboljenja iz vertikalnog programa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.