TEME

Savršeno ljeto na Vrbasu: Ekološka i turistička regata u augustu

Regata na Vrbasu. Rafting

Avaz.ba

6.8.2019

Ljeto je savršeno vrijeme za odlazak na rijeku, a kada se tome pridoda kombinacija ekološke i turističke regate s ciljem čišćenja i zaštite rijeke, onda rafting postaje značajna društveno korisna zabava.

Rafting klub Kanjon dugogodišnjim je radom na čišćenju i zaštiti rijeke Vrbas uspio s partnerskim organizacijama i donatorima: Coca-Colom HBC B-H Sarajevo, Gradom Banja Luka, Razvojnim fondom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Vladom Japana, entitetskim nadležnim ministarstvima i fondovima zaštite okoliša te općinama i gradovima u slivu Vrbasa stvoriti respektabilnu turističku i sportsku destinaciju na srednjem toku Vrbasa.

Upravo će se na potezu Bočac−Karanovac održati ekološka regata, u periodu od 5. do 8. augusta, jer su ovogodišnje poplave nanijele veću količinu čvrstog otpada na granje i obalu na lokaciji nizvodno od hidrocentrale Bočac. Pucanje zaštitne mreže na jezeru Bočac uzrokovalo je dodatno izlivanje desetina tona plutajućeg otpada, koji se uputio prema hidrocentrali Bočac, a dio tog otpada prošao je i u kanjon nizvodno na dionicu na kojoj se održavaju svjetska takmičenja, kao i turistička regata u okviru Inicijative Čist Vrbas.

Jedan od prvih i najznačajnijih partnera i donatora Inicijative Čist Vrbas je Coca-Cola HBC B-H, kojoj su zaštita vodnih resursa, odgovorno i primjereno odlaganje otpada, uključujući ambalažni otpad, ključni prioriteti u provođenju principa održivog poslovanja. Kontinuiranim jačanjem svijesti o značaju zaštite vode i odgovornog upravljanja ovaj svjetski lider u proizvodnji osvježavajućih napitaka partner je kako ekološke, tako i treće turističke regate od Krupe na Vrbasu do Karanovca, koja će se održati 17. augusta.

Pored Rafting kluba Kanjon i Coca-Cole HBC B-H, inicijativu podržavaju Grad Banja Luka, kao i općine Jajce, Donji Vakuf, Šipovo, Jezero, te rafting klubovi Jajce i Dabar. Osim čišćenja i zaštite rijeke, Inicijativa Čist Vrbas ima za cilj promovirati i podržati održivi turizam, koji zagovara zaštitu i odgovorno korištenje prirodnih resursa bez narušavanja osnovnih načela zaštite životne sredine.

Klub Kanjon organizator je i obuke za vodiče/skipere koji će učestvovati u turističkoj regati, a obuka će se održati u periodu od 7. do 9. augusta 2019. u kampu u Krupi na Vrbasu, sve po planu i programu Obuke i u skladu s IRF standardima.


Ekološka i turistička regata. Rafting

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.