VJEROVALI ILI NE

Pokušali unijeti u avion zlatne ribice, mrtve krave, kadu, bazuku, ručni bacač

Teško je povjerovati šta se sve pokušava unijeti u avion. Agencije

Avaz.ba

6.8.2019

Stroge kontrole na aerodromima širom svijeta postale su normalne, čak i poželjne.

Ponekad se i sami žalimo što moramo skinuti nakit, kaiš, cipele, izvrnuti sadržaj tašne, ali, uvjereni da je to za našu sigurnost, lako pretprimo i tih nekoliko minuta kontrole.

Da sigurnosne službe zaista imaju pune ruke posla, naročito u Sjedinjenim Državama, svjedoči i činjenica da se, uprkos upozorenjima i zabranama koje su godinama na snazi, mnogi putnici upuste u rizičan poduhvat, pa u avion pokušavaju unijeti i ono što nikad ne biste ni pomislili.

Evo spiska najčudnijih predmeta, ali i živih bića, koje su evidentirali američki kontrolori.

1. Žive ribe - teško je to povjerovati, ali na let za Barbados jedan je putnik htio ponijeti svoje zlatne ribice u plastičnoj vrećici napunjenoj vodom.  

2. Mrtva krava - zapravo je riječ o kravi narezanoj na komade. Sočne odreske putnik je omotao prozirnom folijom i dobro upakovao.  

3. Stara ručna granata - premda je stara i nefunkcionalna, ručna granata zabranjena je u avionu. Međutim, jedan putnik mislio je da će bez problema moći proći kontrolu s „antiknom“ ručnom granatom. Prevario se…

4. Tri pune boce propana - čisto da se podsjetimo: propan je siguran gorivi plin koji se ni u kojem slučaju ne smije unositi u avion. 

5. Raketni bacač - službenici sigurnosne službe nedavno su zaplijenili doista neobičan suvenir. Putnik je tvrdio da ga je ponio sa sobom kao suvenir iz Kuvajta.

6. Frižider - pod izlikom da je htio uživati u finim zalogajima tokom leta, putnik je ponio ručni frižider. Valjda za slučaj da ogladni.

7. Pištolj s prigušivačem - šta reći za čovjeka koji je htio u avion ponijeti sofisticirani pištolj s prigušivačem? 

8. Bazuka - jedan putnik u Pensilvaniji saznao je na kontroli da je bazuka zabranjena kao ručni prtljag, ali i kao prtljag koji predaje na ček inu. 

9. Mesarska sjekira - čak i ako si mesar po zanimanju, ne preporučuje se ponijeti sjekiru u avion sa sobom.

10. Kada - da, to se doista dogodilo – i bila je riječ o kadi normalne veličine. Prijavio ju je jedan putnik na letu iz Londona u Johanesburg.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.