FENOMENI Svećenstvo i naučnici imaju različite stavove

Potresni snimak egzorcizma iz Međugorja: "Ta žena je vrištala"

Avaz.ba
09.08.2019 12:12

Čitaoci su poslali potresne snimke medijima

Foto: Agencije

Obredi egzorcizma u Međugorju nisu nepoznanica, o tome su govorili i svjetski poznati egzorcisti poput Gabrijela Amorta (Gabriel Amorth), pa se povremeno pojave i snimke ljudi koji padaju u teška psihička stanja, ispuštaju zastrašujuće krike i nad kojima svećenici za to vrijeme obavljaju molitvene obrede. 

Hrvatski portali jutros su objavili uznemirujući video snimak, nastao tristotinjak metara od župne Crkve sv. Jakova, na kojem se vidi kako petorica svećenika moli iznad mlade žene koja leži, vrišti i trese se.

Opsjednuti ljudi

Hodočasnici i očevici tvrde da je žena najprije počela vikati, a mladić koji se javio medijima kaže da je prvo primijetio nervozu i nesigurnost kod svećenika koji su prišli ženi kada je počela ispuštati nekontrolirane krike, a potom su se smirili, koncentrirali i stali moliti nad nesretnom ženom:

- Prvi put sam išao u Međugorje, nisam vjernik, agnostik sam, iako su svi moji vrlo religiozni - govori mladić, koji dodaje da je bio strašno šokiran.

Najpoznatiji vatikanski egzorcist, pokojni otac Amort, bio je veliki zagovornik Međugorja i fenomena Bogorodičina ukazanja. O tome šta se događa opsjednutim ljudima, u jednom je intervjuu rekao:

-Katkad egzorcizmom ne dođemo do potpunog oslobođenja od demona, ali barem ljudima umanjimo njihove patnje i boli. Naime, zbog toga što je osoba opsjednuta, vrlo često pate njihove obitelji, ne mogu normalno funkcionirati. Demoni su prevrtljivi, lažu, ne žele napustiti tijelo. Jednom mi je jedan rekao da će izaći iz te osobe 8. decembra. Ali, nije se to dogodilo. Nakon gotovo šestosatnog egzorcizma, činilo se da je gotovo. Žena koja je bila opsjednuta, bila je presretna, plakala je, skakala od sreće. No, nakon sedmicu dana bila je u istom stanju kao i ranije, opsjednuta. Pitao sam demona, zašto nisi izišao, rekao si da hoćeš. A on mi je odgovorio: Zar ne znaš da sam ja lažljivac? Zar ti nisu nikad rekli da je govorim laži? Šalio se sa mnom, pokušao me nadmudriti. To demoni uvijek rade. S obzirom na to da imam 85 godina, sada nastojim više raditi egzorcizme koji su lakši i koji ne iziskuju toliko snage, jer je to vrlo iscrpljujući posao - rekao je tada svećenik Amort.

Snimak možete pogledati ovdje.

Nema dokaza

Zanimljivo je da se o Međugorju oglasio još jedan poznati vatikanski egzorcist Andrea Gema (Gemma), koji je izjavio kako smatra da je sve smišljeno kako bi se ostvarila zarada od miliona hodočasnika, pripomenuvši da se u Međugorju najviše pažnje poklanja prodaji jeftinog nakita i kućama za iznajmljivanje hodočasnicima. Biskup je nazvao međugorska 'pojavljivanja Gospe' skandalom i 'djelom samog vraga', navodeći kako se u Vatikanu sve više čuju glasovi koji traže konačan 'obračun' s prevarantima

Za razliku od don Geme, italijanski svećenik i egzorcist don Vila (Villa), iz Milanske biskupije, svjedočio je o osobnom iskustvu iz Međugorja, priznavši kako je poželio posvjedočiti i jedno iskustvo koje je imao u molitvi egzorcizma nad jednom opsjednutom osobom.

Naučnici fenomene opsjednutosti klasificiraju kao mentalne poremećaje i čvrsto brane stav kako nema nikakvih egzaktnih dokaza da se radi o natprirodnim događajima.

NA VRH