MEDIJI OTKRIVAJU

Mračne tajne porodice Tramp: Stariji brat američkog predsjednika bio je alkoholičar

Porodica Tramp na okupu: O mrtvima sve najbolje. Agencije

Avaz.ba

9.8.2019

Dok se šezdesetih godina prošlog stoljeća mladi Donald Tramp (Trump) pripremao da preuzme porodični biznis s nekretninama, njegov stariji brat Fred Jr. imao je sasvim drugačije interese. Gutao je knjige o avijaciji i sanjao da će jednog dana postati pilot putničkih aviona. Brat Donald zbog toga ga je zadirkivao, a njihov otac čudio se Fredu što želi postati "nebeski šofer" umjesto da se uključi u posao s nekretninama.

- Fred nije lako podnosio taj pritisak i pokušavao je na sve moguće načine pobjeći od toga - kaže njegov prijatelj s fakulteta Dejvid Miler (David Miller) za "Washington Post".

Neostvareni snovi

No, Fredovi snovi o pilotiranju nikad nisu ostvareni. Umro je 1981. godine, od posljedica alkoholizma. Imao je tek 42 godine.

Američki mediji tvrde da kada danas Tram govori o tome kako će se boriti protiv svih vrsta ovisnosti, onda zapravo misli na pokojnog brata i suosjeća sa svim ovisnicima.

U velikom razgovoru za "Washington Post" Tramp je jedini put potanko ispričao priču o svom bratu i priznao vlastite greške.

- Žalim što sam mu stvorio toliki pritisak. On nikad nije htio voditi porodični posao. Griješili smo kad smo mislili da će se svi uključiti. To je bila najveća pogreška. Bio je to dvostruki pritisak - brata i oca - rekao je Tramp, koji inače malo kad priznaje vlastite pogreške i žali zbog nečega.

No, rekao je ga je kratak i tragičan život njegovog brata potresao kao nijedan drugi događaj i da ne može prežaliti što je nestala jedna tako divna osoba.

Brojni prijatelji Trampovog starijeg brata obratili su se "Washington Postu2 s mnogim novim detaljima o njegovom životu. Svi tvrde slično - da Tramp prečesto opisuje Freda kao slabića, a ističe sebe kao jaku ličnost koja je odoljela alkoholu.


Omiljeni student

Džek O'Donel (Jack O'Donnell), bivši direktor Trampovog kasina koji je kasnije vodio centar za liječenje od ovisnosti u Arizoni, tvrdi da se predsjednik ni danas nije pomirio sa smrću svog brata i načinom na koji je živio.

- Uvijek se osjećalo kao da je to mračna porodična tajna i tema o kojoj se nerado govori. Mislim da cijela Trampova obitelj trpi veliku sramotu i nisu se riješili trauma zbog Fredove smrti - kazao je O'Donel.

Fredi, kako su ga zvali, bio je prvorođeni sin, pa je dobio ime po ocu. Njegovi su prijatelji u intervjuima rekli da je bio čista suprotnost Donaldu - tih, zaigran, veseo i često se šalio.

Donald i Fredi odrasli su u Kvinsu, a na kraju su se preselili u dvoetažnu kuću u Jamajka Estatesu, koja je izgledala kao južnjačko imanje. Fredi bi podzemnom željeznicom odlazio u srednju školu u Njujuork, a otac se nadao da će nakon toga upisati visoku školu biznisa. No, Frediju to nije uspjelo, pa je krenuo na drugi fakultet. Donald je tada imao samo deset godina.

Prijatelji Fredija Trampa tvrde da je bio jedan od najomiljenijih studenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.