ČUDO NAD ČUDIMA Ljekari učinili nemoguće

Majci utvrđena moždana smrt, beba rođena 117 dana kasnije

Avaz.ba
03.09.2019 12:08

Beba je zdrava, rođena nakon umjetni održavane trudnoće

Foto: Arhiva

Majci iz Češke, čiji identitet nije otkriven, kratko nakon što je dovezena u bolnicu utvrđena je moždana smrt. Ljekari su se odmah počeli boriti da spase njeno dijete.

Međutim, 15. avgusta, protiv svih prognoza, carskim je rezom rođena beba teška 2,13 kg i duga 42 centimetra, čime je postavljen novi rekord u tom postupku, objavila je Univerzitetska bolnica u Brnu. 

Rekli su da je 117 dana, koliko su je održavali na životu, postupak pun potencijalnih komplikacija, vjerovatno, rekord za najduže umjetno održavanu trudnoću majke čiji je mozak mrtav.

Majci, čiji identitet nije otkriven, moždana smrt utvrđena je kratko nakon što je dovezena u bolnicu. Ljekari su se odmah počeli boriti da spase njeno dijete.

Stavili su 27-godišnju ženu na umjetno održavanje života da sačuvaju njenu trudnoću, pa čak i redovno pokretali njene noge kako bi simulacijom hodanja pomogli djetetov rast.

Nakon poroda u 34. sedmici trudnoće, s prisutnim suprugom i ostalim članovima porodice, ljekari su zaustavili sistem održavanja na životu i dopustili joj da umre.

- To je, zaista, bio izniman slučaj kad se cijela porodica držala skupa jer bez njihove podrške i njihovog interesa nikad ne bi završilo na ovaj način - rekao je novinarima Pavel Ventruba, voditelj odjela za ginekologiju u bolnici.

NA VRH