KAMPANJE

I društvene mreže uključuju se u borbu protiv morbila

I u našoj zemlji stopa cijepljenja sve je niža. Ilustracija

Piše: S.K.

3.9.2019

Četiri evropske zemlje izgubile su status zemalja bez morbila/ospica, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija - WHO.

Ove godine udvostručio se broj oboljelih od morbila u Evropi, a bolest se ponovo pojavila u Albaniji, Češkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji, gdje je prethodno bila iskorijenjena, piše WHO, a prenosi CNN.

Tokom godine su u našoj zemlji, prema nepotvrđenim podacima, zabilježena najmanje dva smrtna slučaja.

Obeshrabreni roditelji

Nedavne epidemije potencijalno fatalne virusne bolesti porasle su zbog sve glasnijeg pokreta protivnika cijepljenja, koji se šire društvenim medijima i obeshrabruju roditelje da imuniziraju svoju djecu protiv ospica i drugih bolesti. Zabrinjavaju i podaci o sve manjoj stopi cijepljene djece. 

S druge strane, desničarski političari širom Evrope promoviraju prijedloge zakona o ukidanju obveznog cijepljenja djece. Sličnu štetu u Hrvatskoj radi i Ivan Pernar, kojem se u njegovu predsjedničku kampanju koju temelji na histeriji protiv cijepljenja, već pridružio znatan broj simpatizera.

Na kraju prošle godine 33 od 53 zemlje u Evropi zadržalo je status zemalja bez ospica Dvije su najuspješnije, a to su Austrija i Švicarska koje su postigle status 'bez ospica', navodi WHO, što znači da 36 mjeseci nisu imali novih slučajeva bolesti.

- Ponovna uspostava prijenosa ospica zabrinjava - rekao je dr. Ginter Paf (Günter Pfaff), predsjednik Evropske regionalne verifikacijske komisije za suzbijanje ospica i rubeole (RVC). Ako se ne postigne i održi visoka pokrivenost imunizacijom u svakoj zajednici, i djeca i odrasli će nepotrebno patiti, a neki će tragično umrijeti - dodao je on.

Zabilježeno je oko 90.000 slučajeva zaraženih u prvoj polovini ove godine, što je nastavak porasta broja slučajeva započetih prošle godine, kada su prijavljena 84.462 slučaja. 


Anti- vax propaganda

Potpredsjednik britanskog Kraljevskog koledža opće medicine, prof. Martin Maršal (Martin Marshall) podvlači vezu između između padajuće stope cijepljenja i širenja "anti-vaks propagande" na društvenim medijima. 

Međutim, neke platforme društvenih medija poduzimaju akciju. Od 28. avgusta Pinterest objavljuje samo rezultate institucija kao što su Svjetska zdravstvena organizacija, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti, Američka akademija za pedijatriju i sigurnosna mreža cjepiva koja je osnovala WHO, u pokušaj zaustavljanja širenja anti-vax sadržaja.

Dezinformacije o cjepivima jednako su zarazne i opasne kao i bolesti kojima takvi sadržaji pomažu u širenju - navodi WHO.

Od februara se i Facebook obavezao da će se boriti protiv dezinformacija o cjepivima na svojoj platformi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.