BLEDSKI FORUM

Bregu: EU je bez zapadnog Balkana nedovršen posao

Bregu: Stvarni problemi regije su odlazak stanovništva. Arhiv

Piše: S.K.

4.9.2019

Evropska unija će uvijek biti nedovršen posao bez zapadnog Balkana. Stagnacija i daljnje odlaganje odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom predstavlja rizik. Neotvaranje bi donijelo nestabilnost, imigracije, nekonstruktivan utjecaj drugih geopolitičkih aktera. Svaki pozitivan trenutak lako se može izgubiti ako se u perspektivi članstva nastavi odlagati rješavanje nastalih problema. A niko si ne može priuštiti luksuz da i dalje gubi vrijeme - ljudi odlaze iz regije, kazala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu tokom panela o zapadnom Balkanu na 14. bledskom strateškom forumu.

Ona je upozorila da je trećina stanovništva u proteklih pet godina već otišla sa zapadnog Balkana.

- To su stvarni problemi regije. Na nama je da to promijenimo i transformiramo naša društva. EU treba prepoznati ovaj znak za uzbunu kao priliku, jer održavanje narativa o perspektivi članstva nije jednostavan zadatak - kazala je Bregu.

Ona je podsjetila da su se, kako bi ubrzale saradnju, vlade u regiji obavezale da će provesti u djelo regionalni ekonomski prostor (REA).

- Nadala sam se da ćemo biti uspješniji. Uspjeli smo u oblasti digitalizacije, s Regionalnim sporazumom o romingu, što je znak da stvari mogu ići naprijed kad postoji politička volja. S druge strane, kad govorimo o mobilnosti i sporazumu o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija između ekonomija u regiji - čak i da je odobren, koji bi bio njegov smisao ako Kosovari ne mogu putovati u Bosnu i Hercegovinu bez vize, a tokom prošle godine je broj odbijenih zahtjeva za vizu premašio broj izdatih viza. Dakle, možda REA predstavlja lijep, ali ograničen okvir, i potrebno ga je osnažiti političkim elementom. Regionalna saradnja nije tehnički, nego politički proces, koji se zasniva na političkoj volji vlada, ali i građana koji podržavaju proces regionalne saradnje i to više nego vlade - kazala je Bregu.

Prema njenim riječima, čak 74 posto stanovnika regiona, prema podacima Balkanskog barometra, izjavilo je da vjeruje u regionalnu saradnju, a 56 posto dalo je podršku članstvu u Evropskoj uniji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.