TRAGIČNA STATISTIKA

Za mjesec preminule tri porodilje i četiri bebe u Srbiji

Prvi nalazi pokazuju da nije bilo propusta. Agencije

S. K. / Avaz.ba

12.9.2019

Nakon što su tri trudnice i četiri bebe preminule za nešto više od mjesec, vanredna inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije provjerava zdravstvene ustanove da bi se utvrdilo je li eventualno bilo nesavjesnog liječenja, pišu danas srbijanski mediji.

Inspekcija se vrši u odjeljenjima ginekologije i porodilištima u KC Niš i općim bolnicama u Kruševcu, Aleksincu i Majdanpeku.

- Kontrola je provedena u roku od sedam dana od saznanja o smrti trudnica i beba - kažu u Ministarstvu i dodaju da su prvi nalazi već dostavljeni, ali još nisu dostupni javnosti jer moraju da se obave dodatne provjere.

Mediji navode da do sada nisu utvrđene nepravilnosti, ali će svi detalji slučajeva smrti beba i porodilja znati tek po dobivanju izvještaja nakon vanredne provjere. 

U Nišu su 1. avgusta preminule majka i beba, sedam dana kasnije u u Aleksincu porodilja, a u istom gradu 17. avgusta beba. U Kruševcu je 30. avgusta trudnica izgubila blizance u osmom mjesecu trudnoće, a 1. septembra u Majdanpeku je preminula trudnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.