PARE VRTE SVIJET

Novčanice s likom žena rijetka su pojava u svijetu

Likovi iznimnih i uspješnih žena na novčanicama su rijetkost. Ilustracija

S. K. / Avaz.ba

13.9.2019

Od svih zemalja i teritorija na svijetu samo njih 39 posto ima lica žena na svojim novčanicama. Zbog ovog malenog postotka teško ćete se moći sjetiti ko su te žene i na čijim novčanicama se nalaze. 

Iako su njihova lica na novčanicama rijetka pojava, iznimne i uspješne žene nisu rijetka pojava u svijetu, a u nekim državama uspjele su doći i do novčanica. 

Jako velike šanse da im lice osvane na nekoj od novčanica imaju članovi kraljevske porodice. Među članovima i članicama istaknuto mjesto ima i kraljica Elizabeta II čije se lice trenutno nalazi na 14 različitih novčanica ili kovanica. 

Britanija nema problem koga staviti na novčanicu. Ilustracija

No, Velika Britanija ima dvije iznimne žene čije ćete lice moći pronaći na njihovim novčanicama. Osim kraljevskih gena, nekim ženama mjesto na novčanicama osigurala je i njihova uspješna karijera. 

Književnica Džejn Ostin (Jane Austen) postala je druga žena čiji se lik nalazi na britanskim novčanicama. Prošle godine na godišnjicu 200. godišnjice njene smrti Ostin se našla se na novčanici od 10 funti, piše BBC.

Švedska pak prednjači po broju žena koje su uspjele učiniti nešto inače rezervirano samo za muškarce. Tako se na novčanicama od 20 švedskih kruna nalazi još jedna poznata književnica, autorica svjetski poznatih priča o Pipi Dugoj Čarapi - Astrid Lindgren. Naći će se tu i lik Grete Garbo, poznate glumice i dobitnice Oskara te Birgit Nilson (Nilsson), slavne operne pjevačice. 

Meksiko je posebnu počast odao svojoj umjetnici Fridi Kalo (Kahlo), čiji se lik nalazi na novčanicama od 500 pesosa. 

Hrabre i odvažne

Sestre Mirabal iz Dominikanske republike važan su simbol otpora. Ilustracija

 No uz književnice i umjetnice na apoenima se nalaze i žene koje su se u povijesne knjige upisale zahvaljujući svojoj hrabrosti i posebno jer su se usprotivile poznatim diktatorima. Dominikanska republika odala je počast sestrama Mirabal na novčanicama od 200 pesosa. Ove političke aktivistice iz skupine "Leptiri" bile su važan simbol otpora diktatorskom režimu Rafaela Trujila. 

One su u novembru 1960.

Čini se ako se borite za demokraciju u vašoj zemlji, imate i dosta dobre šanse da završite na nekoj od novčanica. Nakon pada diktatora Ferdinanda Markosa (Marcosa), Korason Akino (Corazon Aquino) izabrana je za prvu predsjednicu Filipina. Bila je poštovana diljem zemlje zbog povratka demokratskim vrijednostima. U svijetu je poznata kao zagovornica demokracije, mira, ženskih prava i vjerskih vrlina. Izabrana je za 11. predsjednica Filipina, a na vlasti je bila od od 1986. do 1992. godine. Uz to što je bila prva žena predsjednica Filipina, ostat će upisana u povijest kao i prva predsjednica neke od azijskih država. 


Najmanje šanse za biti na novčanici imaju Amerikanke od kojih se nijedna nikada nije pojavila na bilo kojoj novčanici. 

Svaka žena ima kandidatkinju

Iako živimo u vremenu kada bilježimo konstantan porast plaćanja putem interneta, još uvijek koristimo gotovinu. I dalje će većina onih koji se bave financijama i novcem zaobići žene prilikom odabira za lice novčanica. 

Bez obzira što diljem svijeta postoji bezbroj primjera žena koje su svojim radom i djelovanjem zaslužile da im se oda počast, pa i na ovakav način. Ipak je riječ o polovici svjetske populacije, čije predstavnice nisu u istoj mjeri zastupljene na novčanicama ili kovanicama. Možda bi se istaknutim ženama i na takav način trebala odati počast. Vjerujemo kako bi se u svakoj zemlji moglo naći mnogo kandidatkinja za tu, dosada u većini slučajeva, čast rezerviranu samo za muškarce.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.