HRVATSKA

Zagreb na nogama: Sedam osoba oboljelo od morbila

Nema tačnih podataka koliko je zaraženih vakcinisano. Agencije

S.K.

19.9.2019

U samo dvije sedmice čak sedam osoba iz Zagreba oboljelo je od ospica/morbila. S obzirom na to da je riječ o visokozaraznom virusu, širenje bolesti ne bi bilo neobično. Međutim, ono što zabrinjava stručnjake je činjenica da se sedmero zaraženih ne poznaje, da nisu bili u međusobnom kontaktu te da za sada nije ustanovljena nikakva poveznica između njih.

Kako stvari stoje, u vrlo kratkom vremenu sedmero ljudi se zarazilo na različitim mjestima, zbog čega struka očekuje nove slučajeve. Za samo jednu pacijenticu utvrđeno je da je oboljela nakon što je bila u kontaktu sa zaraženom osobom.

Također, ne može se sa sigurnošću reći jesu li se zaraženi vakcinisali ili nisu. Kako potvrđuju ljekari, samo se za jednog pacijenta može tvrditi da nije primio vakcinu.

- Ovako nepovezani slučajevi ospica zaista se mogu smatrati neobičnima. Ospice su bolest koja ne nastaje ničim izazvana, nego ih dobijemo od zaražene osobe. Zato sedmero oboljelih koji naizgled nemaju nikakvu poveznicu mogu na prvu izgledati nelogično. No, epidemija mora imati logičan uzrok. Može biti da su se ti ljudi, ne znajući, negdje slučajno sreli, no ta je mogućnost gotovo nevjerovatna - poručuju ljekari.

Oni ističu da postoji daleko logičnije objašnjenje, a to je da u Zagrebu trenutno ima više neprepoznatih slučajeva ospica koji nisu nigdje zabilježeni.

Svih sedmero zaraženih liječilo se u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti ''Fran Mihaljević''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.