STRAVIČNO OTKRIĆE

Od siromašnih trudnica kupovali djecu i prodavali ih na crnom tržištu

Trgovina djecom jedan je od najunosnijih poslova. Avaz

Avaz.ba

27.9.2019

Policija je na sjeveru Grčke uhapsila 12 pripadnika kriminalne grupe koja je organizirala trgovinu tek rođenom djecom, a smatra se jednom od najvećih i najorganiziranijih takvih grupa u čitavoj Evropi.

Šef solunske krim-policije Antonis Cicis naveo je da je policija ušla u trag najmanje 22 slučaja prodaje beba, 24 prodaje jajnih stanica i 10 slučajeva plaćanja surogat majki u posljednje tri godine. Grupa je tako zaradila najmanje pola miliona eura, a vjerovatno i puno više.

Da stvar bude jezivija, na čelu organizacije navodno su ugledni grčki odvjetnik i neonatolog. Njih dvojica pronalazili su siromašne trudnice u Bugarskoj i plaćali im do 5.000 eura da prodaju svoju novorođenčad grčkim parovima bez djece, prenosi Associated Press.

Prodaja djece u Grčkoj unosan je posao, a slična je akcija provedena i lani kada je uhapšena 40-godišnjakinja koja je pokušala prodati novorođenče staro samo četiri dana policajcima prerušenim u bračni par. 

Dogovoreno je da za dijete plate 18.000 eura. Žena ih je potom odvela u stan u predgrađu Atene, gdje je uhapšeno još osmero ljudi uključenih u trgovinu djecom. Među njima su bile i četiri žene, a istraga je pokazala da su tri nedavno rodile i prodale svoju djecu, a četvrta je bila trudna.

Trgovina djecom unosan je posao na kojem se godišnje okreću milijarde. Procjenjuje se da svake godine 1,2 miliona djece postaje žrtvom trgovine ljudima. 

Nakon izbijanja migrantske krize, svjetska trgovina djecom porasla je za 7 posto, kažu podaci UNICEF-a. 

One sretnije posvoje parovi koji ne mogu imati djecu, no najčešće završe na prisilnom radu, u pedofilskoj seks industriji ili kao žrtve trgovine organima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.