HRVATSKA

Među optuženima za milionsku utaju poreza i jedan bh. državljanin

Devet članova udruženo u utaju pri uvozu luksuznih automobila. Agencije

Avaz.ba

4.10.2019

Hrvatski USKOK podigao je optužnicu protiv deveteročlane grupe koju tereti da je na uvozu luksuznih automobila hrvatsku državu oštetila za više od oko 900.000 eura.

Osam hrvatskih, i jedan bosanskohercegovački državljanin optuženi su nakon istrage za zločinačko udruživanje i utaju poreza u sastavu zločinačkog udruženja ili pomaganja u tom nedjelu.

Hrvatski mediji navode da je na čelu optužene grupe hotelijer i menadžer iz zagrebačke Dubrave Robert Palić, čiji su saradnici rabljene luksuzne BMW-e, Mercedese i Porschee prethodno kupovali od raznih firmi, a zatim fiktivno po uvećanim cijenama prodavali Palićevim firmama.

Iz USKOK-a tvrde da je optuženike povezao na području Hrvatske i Češke od početka 2015. do januara 2018. godine radi "stjecanja nepripadne koristi za sebe i druge" trgovinom rabljenim automobilima i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjivanjem PDV-a. 

Izdavanjem nevjerodostojnih računa za 39 automobila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obaveze uplata PDV-a budžet je navodno oštećen za više od 900.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.