NOVO ISTRAŽIVANJE

(Ne) pije k'o Rus!

S jedne strane kriza, s druge promocija zdravog života u Rusiji mijenja navike. Agencija

Avaz.ba

8.10.2019

"Pije k'o Rus"! Izgleda da je ovaj kliše o Rusima koji vole mnogo piti danas zastario. 

- Na Rusku Federaciju se dugo gledalo kao na zemlju u kojoj se najviše na svijetu konzumira alkohol - stoji u jednom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Ova tendencija se posljednjih godina promijenila. 

Konzumiranje alkohola po glavi stanovnika u Rusiji je od 2003. do 2016. opalo za čitava 43 procenta. Prema tome, Rusi su 2016. pili samo 11,7 litara alkohola godišnje po glavi stanovnika.

Poređenja radi, u Njemačkoj ta stopa godišnje iznosi 13,4 litra. Misli se na čist alkohol. Pola litra piva ima oko 20 grama alkohola, prenosi DW.

Svjetska zdravstvena organizacija pozitivan razvoj vidi u nizu strogih mjera koje su uvedene kako bi se spriječila prekomjerna konzumacija, kao što je, naprimjer, ograničenje prodaje alkohola. To je također doprinijelo i da je u Rusiji očekivani životni vijek na najvišem nivou u historiji. Tako muškarci u Rusiji u prosjeku žive 68 , a žene 78 godina. Treba podsjetiti da je očekivani život muškaraca u Rusiji devedesetih godina bio svega 57 godina.

Još u vrijeme Sovjetskog saveza, dok je predsjednik bio Mihail Gorbačov, pokrenuta je kampanja protiv alkohola, koji je bio dijelom zabranjen. Zbog toga je konzumiranje od 1980. do 1990. opalo, da bi nakon raspada SSSR-a pa do 2000-ih godina bilo opet enormno povećano.

Putin promoviše zdrav životni stil

Tokom vladavine aktuelnog predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji se rado predstavlja kao ljubitelj prirode, bavi se džudoom i hokejem na ledu, između ostalog je zabranjena prodaja alkohola nakon 23:00 časa. Također su povećani porezi na alkohol, uvedena je minimalna cijena alkoholnih pića u maloprodaji i ograničena reklama alkoholnih pića.

Na zdravlje: Šreder i Putin. Agencije

No, konzum u Rusiji i dalje ostaje jedan od najvećih u svijetu, naglašava Karina Fereira-Borhes iz Svjetske zdravstvene organizacije. Uprkos tome, Rusija sa svojom politikom u borbi protiv smrtnosti prouzrokovane alkoholom može da bude primjer drugim zemljama. Ova naučnica se nada da će politika nastaviti da preduzima daljnje korake. Planirano je već odavno da se starosna granica za kupovinu pića sa visokom koncentracijom alkohola poveća na 21 godinu. To bi trebalo da smanji stopu smrtnosti kod mladih koji konzumiraju alkohol.


Faktor smrtnosti

Ekspertkinja dodaje da obrađeni podaci tokom 28 godina također pokazuju smrtonosne posljedice konzumiranja alkohola. SZO već odavno upozorava na to da konzumacija alkohola uzrokuje rak i bolesti srca. Također i nesreće i ubistva eksperti navode kao opasne posljedice konzumiranja alkohola. 

I raniji podaci SZO su pokazivali da Rusi piju manje alkohola od Nijemaca i Francuza. I broj pušača u Rusiji u posljednje vrijeme vidno opada, to je pokazala nedavno jedna međunarodna studija o konzumiranju duhana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.