RESTAURACIJA Građani prate jedinstveni događaj

Skidanje Pobjednika: Odlazi simbol Beograda

Avaz.ba
10.10.2019 11:52

Skulptura je djelo čuvenog Ivana Meštrovića

Foto: Avaz

Beogradski Pobjednik danas silazi sa pijedestala na kom je proveo 91. godinu. 

Skidanje simbola srbijanske prijestolnice počelo je jutros, a u tokom popodneva Pobjednik će biti  postavljen na ulazu u park Kalemegdan, te potom prebačen u Smederevo gde će biti izvršena njegova restauracija. Građani su se okupili da posmatraju ovaj jedinstveni događaj.

Nedavnim 3D skeniranjem spomenika, na njemu je uočeno i čak 30 rupa od metaka, koje svedoče o burnoj istoriji "heroja grada".

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

No, 16 godina prije jedan od najčuvenijih kipara ovih prostora Ivan Meštrović projektirao je fontanu koju je trebao postaviti na Terazijama (Beograd), s temom oslobođenja Srbije od Turaka. U sredini vodenog bazena zamislio je stup u pet nivoa, , na čijem bi vrhu stajao "Pobjednik". 

Nakon završetka Prvog svjetskog rata odustalo se od izvedbe ovog projekta, pa je 1928. poslije brojnih i žučnih rasprava oko postavljanja "nage muške skulpture" u središtu Beograda, "Pobjednik" ipak postavljen na Kalemegdanu. Postao je jednim od simbola Beograda.

NA VRH