LAUREATI Je li komisija u Oslu donijela nepromišljenu odluku

Ko je novopečeni nobelovac Handke: Voli Miloševića i četnike

Handke ratnog zločinca Slobodana Miloševića ne smatra počiniocem i organizatorom agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima

K. Ke. / Avaz.ba
10.10.2019 14:48

Handke: Podržavao Miloševića

Foto: Arhiv

Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, prilično je poznat i ovdašnjoj javnosti.

Kako je navela komisija iz Štokholma, Handkeu je Nobel dodijeljen za "utjecajan rad kojim je lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskog iskustva".

Svoju inventivnost Hendke je pokazivao i ranije. Tako je poznat njegov govor na sahrani balkanskom kasapinu Slobodanu Miloševiću kada je mahao srpskom zastavom i položio ružu na kovčeg zločinca te rekao da je „sretan što je bio uz Slobodana Miloševića, čovjeka koji je branio svoj narod”. Handke je ostrašćeni navijač srpsko-četničkih pokreta te u sklopu takve ideologije javno negira genocid u Srebrenici.

Handke ratnog zločinca Slobodana Miloševića ne smatra počiniocem i organizatorom agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.

  • Handke poznat po negiranju genocida
    Handke poznat po negiranju genocida Foto: Arhiv

Handke je poznat i po oštrom protivljenju NATO bombardiranju Srbije 1999., kada je iz protesta vratio njemačku književnu nagradu Georg-Bihner od 10.000 njemačkih maraka i napustio Rimokatoličku crkvu, prešavši u pravoslavlje, što je bila njegova reakcija na NATO udare po Srbiji. Očigledno da je Handke namjerno zaboravio agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, genocid, kulturocid, ekocid, etnocid, urbicid, elitocid, sociocid, koncentracione logore smrti, masovna silovanja, masovna mučenja, masovna protjerivanja, masovna uništavanja svega bošnjačkog, svega što krasi ideju Bosne i bosanski duh.

Osim bliskih kontakata s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem u njegovoj ćeliji u Hagu i nacionalističkog govora na njegovoj sahrani, u tajnosti je posjetio ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama neposredno nakon što je raspisana potjernica za njim zbog počinjenih ratnih zločina.

Ali ono što posebno ponižava i vrijeđa žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ali i žrtve svih zločina u svijetu jeste negiranje genocida u Srebrenici, prekrajanje historije minimiziranjem srpskih zločina u Bosni i Hercegovini, poređenje sudbine Srba sa sudbinom Jevreja, te proglašavanje Srbije žrtvom geopolitike Zapada.

Komentari

NA VRH