REAKCIJA

Jergović, Handke i četnici: Ko je na kraju izgubio?

U nemogućnosti da se nametne i snađe u mjestu iz kojeg je potekao, on ga vrijeđa

Jergović: Objavio kolumnu. Arhiv / Goran Stanzl / PIXSELL

Piše: K. Ke. / Avaz.ba

11.10.2019

Dok ogroman broj evropskih, svjetskih, pa i balkanskih intelektualaca i književnika osuđuje dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, zbog njegovih profašističkih stavova i veličanja četničkih pokreta, negiranja genocida u Srebrenici, poznati, ali očigledno pomalo izgubljeni pisac Miljenko Jergović objavio je danas na svom blogu tekst u kojem brani Handkea.

Jergović je inače rođeni Sarajlija koji danas živi u Zagrebu. Tekst koji je ponovo objavio napisao je još 2015. godine. U njemu Jergović donosi širu biografiju novopečenog nobelovca, ali se osvrće i na njegove stavove u kojima hvali Karadžića, Miloševića i ostale četničke idole.

U tom kontekstu navodi da pisca kakav je Handke treba gledati kroz njegova književna djela, a ne kroz političke stavove koje ima. Znači li to da bismo i Hitlera, koji je volio crtati, trebali gledati kroz njegova umjetnička djela, a ne kroz masovno ubijanje i njegove anticivilizacijske ideje.

Dalje Jergović navodi da oni koji Handkea ne čitaju zbog njegovih političkih stavova gube više nego sam Handke.

Ovaj povremeni Sarajlija, koji voli pisati o Sarajevu (uglavnom o "onom" Sarajevu koje pamti), dalje iznenađuje i svojim postom iznad šerovanog linka svoje kolumne.

- Pokušajte razumjeti da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost i ni za što drugo. Da biste o tome govorili, morate pročitati njegova najvažnija djela, romane, poeziju, kazališne komade. Ako to ne želite, ako vam se, recimo, gadi, u redu je da se na Nobelovu nagradu ne obazirete, da ne čitate tekst koji slijedi, što sam ga napisao 2015. godine, a onda, ako vam se sve to ne sviđa, da više i ne posjećujete ovu stranicu. Njezinom je autoru, naime, važno što je jedan od tri najveća svjetska pisca, ili možda i najveći, kako to kaže Karl Ove Knausgaard, dobio Nobelovu nagradu za književnost – napisao je Jergović.

Očigledno Jergović, kao i mnogi umjetnici koji su napustili Sarajevo, gubi jednu vrstu identiteta. U nemogućnosti da se nametne i snađe u mjestu iz kojeg je potekao, on ga vrijeđa.

Još jedno pitanje za Jergovića bilo bi: Zna li on koliko je izgubio sad?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.