BUDUĆNOST JE STIGLA

Prvi kiborg Hrvatske: Šibenčanin u sebe ugradio čip koji će mu "olakšati život"

Periša: "Zrnom riže" plaća račune, otvara vrata bez ključeva.... Agencije

Avaz.ba

11.10.2019

Jedan od najpoznatijih hrvatskih hakera, Šibenčanin Denis Periša (36), poznatiji kao Darkman, nedavno je postao poznat i kao prvi "biohaker" u Hrvatskoj.

On je u privatnoj klinici u Zadru, ispod kože na vrhu palca, ugradio XNT čip pomoću koga može da plaća račune bez kartica, otvara vrata bez ključeva, otključava mobilni telefon bez unošenja šifre...

Darkman kaže da je u pitanju čip veličine zrna riže koji će mu dosta olakšati svakodnevni život:

- Uopće ne osjećam da je u meni, ništa me ne boli, a ugradili su mi ga za pet minuta, uz lokalnu anesteziju. Jedino sam, nekoliko dana poslije kratke operacije, pio tablete da ne bi došlo do infekcije - rekao je Periša.

On, međutim, ni sam nije siguran da li je to što je uradio uopće legalno. Uz dokumente i kartice, na čip planira da skladišti što mu bude bilo potrebno.

A da sve to radi kako je on zamislio, demonstrirao je tako što je telefonom prešao preko palca i sve što se nalazi na čipu prikazalo se na ekranu telefona.

- Za ljude poput mene 'biohackeri' je precizniji naziv od kiborga. Ima ljudi koji ugrađivanjem raznih čipova idu u tešku krajnost. Ne mogu da stanu, kao oni koji se stalno iznova tetoviraju. Ima i onih koji su ugradili čipove u oči, da mogu da vide u mraku. Najsmješniji mi je jedan tip kome pločica u grudima svaki put vibrira kada se okrene prema sjeveru. Čip može i da plovi krvotokom, pa na primjer, od iza uha završi negdje u leđima. Međutim, ovaj moj je siguran i nemam namjeru još da ih stavljam sebi pod kožu. Eventualno još jedno 'zrno riže' kao ovo, ali s drugačijom frekvencijom za neke moje potrebe - kaže Periša.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.