IZ ARHIVE FBI Sa svojom bandom terorisao američki Srednji zapad

Čuvenom gangsteru Džonu Dilindžeru glave došla “Dama u crvenom”

Obavio plastičnu operaciju jagodica na prstima zbog otisaka, kao i estetsku operaciju lica

B. Cerić / Avaz.ba
13.10.2019 19:34

Džon Herbert Dilindžer (John Herbert Dillinger), čuveni gangster koji je harao američkim Srednjim zapadom 30-tih godina za obični puk „narodni heroj“, a za vlast „državni neprijatelj broj 1“ , ponovo je došao u žižu javnosti nakon što su vlasti savezne države Indijane odobrile ekshumaciju koju je zatražila njegova porodica, sumnjajući da je njegovo tijelo sahranjeno u Indijanapolisu.  

Gangstera je 1934. ubila federalna policija. Sahranjen je na groblju Kraun hil u Indijanapolisu, ali članovi porodice su posumnjali u policijsku verziju.  

Pljačke banaka i deset ubistava

Dilindžer je bio poznat po velikim pljačkama banaka i organiziranju bijega drugih gangstera. Posvećen mu je veliki broj knjiga, filmova i televizijskih serija.  

Čovjek čija je banda koja je kasnije uključivala i Bejbi Fejs Nelsona i Alvina Karpisa ubio desetoro i ranivši sedmoro ljudi, pljačkao je banke i policijske arsenale i nadmudrivao se sa agentima FBI. Imao je plastičnu operaciju kojom je promijenio jagodice na prstima (zbog otisaka), kao i estetsku operaciju lica. Tokom kratke karijere opljačkao je više od 300.000 dolara, što je u vrijeme Velike depresije u Americi bila ogromna suma.

Njegovi munjeviti napadi brzo su ga pretvorili u najtraženiju metu FBI agenata Džeja Edgara Huvera (J. Edgarom Hoover) i njegove uzdanice Melvina Pervisa (Purvis).

Zahvaljujući raspisanoj nagradi za informacije o tome gdje se skriva, FBI je došao do podataka da će Dilindžer 22. jula 1934. godine biti u kinu "Biograph" u Čikagu.

Izložili tijelo u bolnici

Ironijom sudbine, čuveni gangster gledao je kriminalistički film, a glave mu je došla Ana Sejdž (Anna Sage), sa kojom je kratko bio u vezi. Sejdž je poznata i kao "Dama u crvenom", čije pravo ime glasi Ana Kumpanas (Cumpanas), u to doba je držala ilegalan bordel u Čikagu, a da bi izbjegla deportaciju u rodnu Rumuniju, pristala je da sarađuje sa agentom Melvinom Pervisom.  

Njih dvoje su smislili zasjedu za Dilindžera, ali Ana nije dobila ono što joj je obećano - 1936. godine ipak je deportirana u Rumuniju gdje je umrla 11 godina kasnije.

Tog 22. jula 10:30 sati, Dillindžer je sa svojim pratiljama izašao iz kina, okrenuvši se kada je pored vrata vidio detektiva koji je zapalio cigaru kao signal kolegama. Zgrabio je pištolj i krenuo prema obližnjoj uličici. Pet hitaca ispaljeno je iz pištolja tri agenta FBI. Tri metka su pogodila Dilindžera. U 10.50 sati proglašen je mrtvim u maloj sobi u bolnici „Alexian Brothers“.

Prijeteći drvenim pištoljem pobjegao iz zatvora

Poslije više pljački Dilindžer je završio u zatvoru u „Crown Pointu“, Indijana, odakle je 3. marta 1934. godine uspio pobjeći tako što je prijeteći drvenim pištoljem kojeg je napravio, oteo policajcima puške i zatvorio ih u ćeliju.  

Dilindžer je u zatvorskoj radionici obradio komad drveta, namazao ga crnim imalinom i kasnije njime zaprijetio čuvarima, koji su mu otvorili ćeliju. S jedne strane drške urezano je "Colt 38", a s druge "Pat Mar 3, 1934" (patentirano trećeg marta 1934). Ovaj drveni pištolj prodat je na aukciji za 19.120 dolara.

Prilikom bijega Dilindžer je ukrao šerifov auto i odvezao se u Čikago čime je prekršio Nacionalni zakon o motornim vozilima, što je u toj državi savezni prekršaj i zbog toga je FBI uključen u potragu.

Divljao i u pubertetu, pa zglajzao i u mornarici

Džon Dilindžer je rođen 22. juna 1903. u Ouk Hilu u Indijanapolisu. Odrastao je pored veoma strogog oca, koji je ipak bio blag i velikodušan prema drugima. Majka mu je umrla kada je imao tri godine, a otac mu se ponovo oženio šest godina kasnije ženom sa kojom se Džon nije slagao. 

Tokom puberteta je često upadao u nevolje da bi, konačno, napustio školu i počeo da radi u mašinskoj radionici u Indijanapolisu. Njegov otac, zabrinut da iskušenja grada kvare njegovog sina tinejdžera, prodao je imanje u Indijanapolisu i sa porodicom se preselio na farmu u blizini Mursvila, Indijana. Međutim, mladom Džonu nije se svidio seoski način života i ponovo je počeo da divlja.

Prekid odnosa sa ocem i problemi sa zakonom, kao što su krađe automobila, navele su ga da ode u mornaricu, ali je i tamo zapao u nevolje.

Ženidba i prva kazna

Oženio se 16- godišnjom Beril Hovius (Beryl Ethel Hovious) 1924. godine, a zaslijepljeni snom o svetlosti grada, mladenci odlaze u Indijanapolis. Dilindžer nije imao sreće u pronalaženju posla u gradu, pa se okrenuo kriminalu u potrazi za lakim novcem, te je sa Edom Singltonom pokušao da opljačka prodavnicu.  

Singlton se na suđenju izjasnio da nije kriv i bio je osuđen na dvije godine zatvora. Dilindžer je priznao zločin i proglašen je krivim. Dobio je kaznu zatvora u trajanju od dvije do 14 godina i 10 do 20 godina u državnom zatvoru Indijane. Zapanjen zbog tako oštre kazne, Dilindžer je postao nezadovoljan čovjek.

Komentari

NA VRH