ANALIZA

Pucanje najstarijeg političkog braka vodi kolektivnom razvodu?

Ako bi ostao bez podrške DNS-a, SNSD bi i dalje imao komotnu većinu u NSRS, ali bi Dodik bi izgubio dvotrećinsku većinu, potrebnu za donošenje ključnih odluka

Dodik i Pavić: Dugogodišnji partneri na političkoj prekretnici. Arhiv

Piše: F. KARALIĆ

23.10.2019

Pravi mali političkih potres izazvala je nedavna odluka Predsjedništva Demokratskog narodnog saveza (DNS) o „zaustavljanju daljeg djelovanja u okviru Sporazuma o načinu i kriterijumima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018-2022. godina“.

Komotna većina 

Kolike su razmjere tog potresa bit će poznato već danas nakon sastanka delegacija SNSD-a i DNS-a, na kojem će razgovarati o međustranačkim odnosima i budućnosti koalicije. Iako se špekuliralo da sastanku neće prisustvovati Marko Pavić, predsjednik DNS-a, on nam je jučer potvrdio da će, ipak, učestvovati u razgovorima.

No, nije želio prejudicirati ishod sastanka, odnosno hoće li i definitivno pući najstariji politički brak u RS-u, onaj između SNSD-a i DNS-a.

- Nisam čovjek koji daje izjave prije razgovora. Vidjet ćemo šta će se dogoditi - kazao je Pavić.

Pavić je u pismu, koje je nedavno uputio predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, odluku Predsjedništva DNS-a obrazložio činjenicom da su razočarani odnosom prema njima na entitetskom i lokalnom nivou.

Međutim, Dodik je, ako je suditi po njegovim jučerašnjim izjavama, optimista i vjeruje da će koaliciona saradnja SNSD-a i DNS-a biti nastavljena. Cilj je, kaže, da koalicija, koja traje 20 godina, opstane. Na bazi toga i resursa koje DNS ima u NSRS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i dogovora koji smo imali u vezi s Domom naroda, podrazumijeva se da smo zajedno. Svako iskakanje iz toga dovodi u pitanje taj nivo koalicionog dogovora, ali vjerujem da se to neće desiti - kazao je Dodik.

Kakav god bio ishod današnjeg sastanka, sigurno je da makar u skorije vrijeme neće doći do bilo kakve prekompozicije vlasti u RS. Apsolutnu većinu, naime, u ovom trenutku u Narodnoj skupštini RS ima koalicija okupljena oko Dodikovog SNSD-a.

Od ukupno 83 poslanika koliko ima NSRS, SNSD sa koalicionim partnerima ima 61 poslanika. Ukoliko bi ostao bez podrške DNS-a, koji u NSRS ima osam poslanika, SNSD bi i dalje imao sasvim komotnu većinu.

Međutim, Dodik bi izgubio dvotrećinsku većinu, koja mu treba za donošenje ključnih odluka, poput promjene Ustava RS, ali i za vitalni interes kao članu Predsjedništva BiH. Time bi i njegova pregovaračka pozicija na državnom nivou znatno oslabila.

Široka koalicija 

Također, Dodik se boji i da bi pucanje 20-godišnjeg političkog braka SNDS-a i DNS-a moglo izazvati lančanu reakciju i nova nezadovoljstva te čak dovesti do kolektivnog razvoda u širokoj političkoj koaliciji, koja suvereno upravlja Republikom Srpskom.

Ko je uz Dodika 

 

Uz SNSD su trenutno, osim DNS-a, DEMOS, Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska, Narodni demokratski pokret, Zajedno za BiH, ali i nezavisni poslanici Danijel Jošić i Nebojša Marić, koji pripadaju grupi Obrena Petrovića. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.