KONJEVIĆ-POLJE

Crkva iz dvorišta nane Fate Orlović bit će premještena u predgrađe Bratunca

Na nekoliko stotina metara od Memorijalnog centra Veljaci

Na nekoliko metara od Memorijalnog centra Veljaci. Ilustracija

Piše: S. Sm. /Avaz.ba

1.3.2020

Prema odluci Evropskog suda za ljudska prava, bespravno sagrađena crkva na privatnom zemljištu Fate Orlović iz Konjević-Polja, koja je u četvrtak ispražnjena, najvjerovatnije će biti premještena na lokaciju bivšeg parkirališta preduzeća „Vihor“ u predgrađu Bratunca, samo nekoliko stotina metara od Memorijalnog centra Veljaci.

Petko Rankić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Općine Bratunac, jučer je za „Avaz“ kazao da je Skupština općine (SO) donijela odluku za kupovinu lokaliteta bivšeg „Vihorovog“ parkirališta.

- Postoji prijedlog da se na tom lokalitetu izmjesti upotrebljivi materijal crkve iz Konjević-Polja. Na tom lokalitetu, nakon kupovine zemljišta, planirana je gradnja crkve i spomen-obilježja za stradale Srbe iz regiona. Bila bi to druga crkva u Bratuncu i prvo spomen-obilježje - kazao je Rankić.

On naglašava da će, i pored raznih opstrukcija i negodovanja manjeg broja bratunačkih Srba, odluka Evropskog suda za ljudska prava biti ispoštovana do navedenog roka, a to je 1. april.

Kontroverzno Udruženje „Istočna alternativa Republike Srpske“ Vojina Pavlovića zatražilo je bojkot odluke Evropskog suda i pozvalo građane da organiziranim stražama spriječe rušenje crkve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.