APELI

Turistička industrija traži: Otvorite granicu, ugroženo je hiljade radnih mjesta

Privredna komora FBiH pisala Vijeću ministara BiH - Neodgovorno je otići na godišnji odmor, a da nisu donesene ključne odluke, kaže Đapo

Bosni i Hercegovini nedostaju turisti. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

24.8.2020

Privredna komora FBiH uputila je hitan dopis Vijeću ministara tražeći otvaranje bh. granice za turiste iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, potvrdio je za „Avaz“ predsjednik Komore Mirsad Jašarspahić.  

Podsjećamo, trenutno je, prema odluci Vijeća, omogućen ulazak u BiH državljanima iz EU i šengenskog područja uz negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati od trenutka ulaska. Omogućen je ulazak i državljanima Crne Gore, Srbije i Hrvatske.


Hitni dopis

Jašarspahić: Bitna svaka aktivnost. Arhiv

U dopisu navode da je ovakva odluka neophodna da bi se osigurao opstanak turističke sezone, očuvanje hiljade radnih mjesta i privrednih društava koja se bave turizmom. Prema prijedlogu Privredne komore, ulazak u BiH bio bi dozvoljen državljanima Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Katara, Saudijske Arabije, Omana i Kuvajta.

- U ovim kriznim vremenima, kada se brojna privredna društva suočavaju s opstankom, smatramo da je itekako bitna svaka aktivnost koja će doprinijeti očuvanju i unapređenju poslovanja privrednih društava – istakao je Jašarspahić.  

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo za „Avaz“ je kazala da Turska ima najmanji broj oboljelih od koronavirusa u Evropi.

Đapo: Možemo od Turske naučiti. Arhiv

- Možemo od Turske naučiti kako postupaju s turistima. Na aerodromima su postavljeni skeneri za mjerenje temperature i tek kad se utvrdi da neko ima povišenu temperaturu, onda ga oni testiraju i odlučuju o potrebi karantina – istakla je Đapo.  

Ističe da je krajnje neodgovorno da su Vijeće ministara i Parlament otišli na kolektivni godišnji odmor, a da nisu donijeli ključne odluke koje bi spasile hotelijere i privrednike.


Epidemiološka situacija

Tegeltija: Odluke u skladu s preporukama. Arhiv

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija za „Avaz“ je kazao da otvaranje granica BiH zavisi od epidemiološke situacije, kao i od preporuka stručnjaka.

- Savjet ministara će i dalje odluke o otvaranju granica donositi u skladu s tim preporukama, naravno, uzimajući u obzir i odnos drugih zemalja prema građanima BiH po ovom pitanju – pojasnio je Tegeltija.  

Dodao je da što se tiče dozvole za ulazak u BiH državljanima Turske i zemalja Perzijskog zaljeva, Vijeće ministara će odluku i o ovom pitanju donijeti u skladu s preporukama epidemiologa, te odluka kriznih štabova RS, FBiH i Brčko Distrikta.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković za „Avaz“ je istakla da je BiH, po uzoru na zemlje EU, zabranila ulazak u državu stranim građanima.

Turković: Sjednica naredne sedmice. Arhiv

- Nažalost, situacija se ekonomski pokazala kontraproduktivnom. Sada smo suočeni sa situacijom da je ljeto skoro prošlo i da nismo imali turiste te da su naša ekonomija i turistički sektor u velikim gubicima. Granice treba otvoriti za sve ljude pod uvjetom da se vrši testiranje i da nam dolaze zdravi ljudi. Očigledno je da ta ideja nije dobila podršku na Vijeću ministara BiH, iako je na posljednjoj sjednici prije godišnjih odmora krajem jula većina ministara davala podršku mojoj ideji – istakla je Turković.

Dodala je da bi naredna sjednica nakon godišnjih odmora trebala biti održana sljedeće sedmice.


Prosječna potrošnja arapske porodice od 5.000 do 12.000 KM

Prema statističkim pokazateljima, najmasovniji i najprofitabilniji broj turista dolazi iz Turske i zemalja Perzijskog zaljeva. Prosječna dužina boravka jedne arapske porodice u BiH je od 10 do 30 dana, a prosječna potrošnja van pansiona je od 5.000 do 12.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.