SAVEZ BH. UDRUŽENJA

Saračević: Teroristički napad u Beču nije uspio raspiriti podjele i mržnju u austrijskom društvu

Većina Austrijanaca shvata da radikalni pokreti zloupotrebljavaju islam i najviše štete nanose muslimanima

Beč: Predstavnici bh udruženja odali počast žrtvama napada. Avaz

Piše: A. Bajramović

1.12.2020

Nakon terorističkog napada u Beču, 2. novembra, tokom kojeg su ubijene četiri a povrijeđene 23 osobe, Austrija jača svoje antiterorističke jedinice, analizira propuste, te traži način da se i izmjenama zakonskih propisa odlučnije suprotstavi radikalnim pojedincima i pokretima. Još je rano govoriti koliko će sumanuti pohod Kujtima Fejzulaha promijeniti odnose u austrijskom društvu, prije svega prema muslimanima, ali uprkos pojedinačnim slučajevima netrpeljivosti već sada je jasno da terorista nije uspio raspiriti mržnju i podjele, što je i cilj ovakvih napada.

- Grad Beč i austrijsko društvo u cjelini veoma dobro su amortizirali taj teroristički napad, koji je, shodno terorizmu samom po sebi, imao za cilj da unese podjelu i mržnju među građane. Jedan visoko rangirani bečki političar mi je potvrdio da je veliku ulogu u tome igrala i činjenica da je među ubijenim žrtvama bio i jedan musliman, koji je, kao i počinilac, bio porijeklom iz Sjeverne Makedonije, te da su tri mlada heroja, koji su spasili teško ranjenog policajca, također bili muslimani. Uz sve to, Islamska vjerska zajednica u Austriji je jasno osudila taj napad, te pokrenula određene aktivnost po tom pitanju – kaže predsjednik Saveza bh udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“, Damir Saračević.







Saračević: Ipak je porast broja napada na muslimane. Avaz

Zloupotreba vjere

Većina Austrijanaca shvata da radikalni pokreti zloupotrebljavaju islam i najviše štete nanose muslimanima, a Saračević smatra da i muslimani i njihove institucije imaju odgovornost da otvorenošću, znanjem, uvezivanjem i socijalnim angažmanom u zajednici, daju doprinos popravci stanja. - I pored toga što je nakon napada uglavnom sačuvano zajedništvo u društvu, ipak je zabilježen porast napada na muslimane, a posebno na pokrivene muslimanke, s čime je na konferenciji za štampu 25. novembra u Beču javnost upoznala Služba za dokumentaciju i savjetovanje osoba koje se suočavaju s islamofobijom i antimuslimanskim rasizmom – dodaje Saračević.


U više gradova austrijska policija hapsila je osobe koje se mogu dovesti u vezu sa napadom, zatvoreno je nekoliko džamija, a još uvijek se analizira zašto nije bilo adekvatnog odgovora na informaciju koju je još u julu slovačka tajna služba dostavila austrijskom Uredu za zaštitu ustavnog poretka da je Fejzulah još tada u Slovačkoj pokušao kupiti municiju za „kalašnjikov“.

Zakon o „političkom islamu“

- Jedna aktivnost na političkoj državnoj sceni je u proteklom periodu posebno potresla javnost, a to je inicijativa austrijske Vlade o preventivnom pritvoru i zakonu o „političkom islamu“ kao krivičnom djelu. S obzirom da je termin „politički islam“ veoma širok i u suštini naučno neodređen pojam koji, na primjer, može biti samo način razmišljanja na koji čovjek ima pravo, brojni intelektualci, borci za ljudska prava, novinari i određeni opozicioni političari su te planove Vlade oštro kritizirali, jer se mogu shvatiti kao izravni udar na osnovna ljudska prava i pravnu državu – navodi Damir Saračević.


On ne vidi opasnost da dugogodišnje prijateljstvo Austrije i BiH bude narušeno, pogotovo nakon što je reakcija bh zajednice u Austriji i državnih institucija BiH bila nedvosmislena – delegacija Saveza je tri dana poslije napada, zajedno s ministricom Biserom Turković i ambasadorom Kemalom Kozarićem odala počast žrtvama u Beču.

Više ljudskosti i dijaloga

- Velika bi i pogubna greška, ne samo za Austriju ili Evropu, već za čovječanstvo, bila, kada bi se islam kao vjera dovela u izravnu vezu sa terorizmom ili nasiljem. Na to je nedavno upozorio i papa Franciscus, koji je istakao da i među kršćanima postoje male fundamentalističke grupacije, ali da se zbog toga ne može kršćanstvo, kao ni islam, dovoditi u izravnu vezu sa nasiljem. Generaliziranje je sklonost onih koji zastupaju zatvorene društveno - političke koncepte i radikalne stavove, a studije su pokazale da se najprije radikaliziraju osobe koje imaju osjećaj otuđenosti od okruženja kojima ljubav nedostaje, koje su često doživljavale stigmatizaciju i diskriminaciju. Zato je na nama svima da se zalažemo za više ljudskosti, za međusobne susrete i dijalog, te za više pravde, jednakosti i solidarnosti u društvu. A samo ljubav može ugasiti mržnju i samo dobro može odbiti zlo – ističe predsjednik Saveza bh udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“, Damir Saračević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.