VIRTUELNI SVIJET

Na internet platformi okupljaju se Bosanci i Hercegovci i prijatelji BiH

Okupiti pet miliona Bosanaca i Hercegovaca i prijatelja BiH na jednom mjestu, za početak na i-platform.ch, ambiciozan je cilj neprofitne organizacije

Šabanagić i Aličehić: Svi rade srcem. Avaz

Piše: A. Bajramović

6.12.2020

Okupiti pet miliona Bosanaca i Hercegovaca i prijatelja BiH na jednom mjestu, za početak u virtuelnom svijetu na i-platform.ch, ambiciozan je cilj neprofitne organizacije, koja na ovaj način želi pružiti priliku za upoznavanje, međusobnu i podršku domovini na različite načine. Uporedo s njom, razvija se i humanitarna organizacija La Terra Nostra (Naša Zemlja), koja je već realizirala niz projekata u BiH – od Srebrenice, do Stoca, Mostara, Konjica, Bugojna ... u koje je uloženo više od milion eura.

- Ono što je u La Terra Nostra možda drugačije nego kod nekih drugih organizacija je činjenica da svi ljudi rade pro bono, niko ne zahtijeva honorar. Od članova odbora do volontera. Svi rade srcem, jer nas je privukla ta ideja, koju smo možda izgubili ili potisnuli u sebi, da samo mi sami možemo izgraditi našu domovinu. Običnog čovjeka veže ljubav za Bosnu, ali istovremeno se osjeća bespomoćnim da nešto promijeni. Mi smo sa osnivanjem La Terre Nostre dokazali da se promjene mogu desiti, da smo mi ti koji ih možemo podstaći – kaže Alma Palo – Aličehić, osnivač fondacije.


Ogromna snaga BiH

Alma Palo-Aličehić. Avaz

Alma je rođena u Sarajevu, a školovanje je nastavila u Čikagu, gdje je magistrirala na North Park University. Finansijski je ekspert koji, sa suprugom Tanerom, živi na relaciji BiH – Švicarska. Smatra da Bosanci i Hercegovci u svijetu, njihova djeca i prijatelji imaju ogromnu snagu, koja se treba iskoristiti na dobrobit BiH. - Ovih 25 godina mi imamo pogrešnu perspektivu jer čekamo da se promjene dese, ali mi smo ta promjena. Vi, ja, građani koji nas okružuju. Pokazalo se to sada i na izborima. Izgubili smo samopouzdanje, ne znam zašto, ali moramo vjerovati u sebe, da ćemo promijeniti stvari, shvatiti da zaslužujemo bolje, da naša djeca zaslužuju bolje škole, univerzitete, bolnice, bolji pravosudni sistem, zaslužujemo da nam je toplo, da su nam čiste ulice ... mi to zaslužujemo – ističe Alma Palo - Aličehović.

Edo Šabanagić rođen je u Sloveniji, nikada nije živio u BiH, ali dio je ove bosanske svjetske mreže. Živi u Parizu, a radi u Švicarskoj. - Želimo okupiti ljude, a ima ih mnogo kvalitetnih, kako bi svako dao onoliko koliko može. Neko može novac, neko znanje, a neko osmijeh. Ne očekujemo previše od države, niti bilo koga, već idemo po onoj staroj „uzdaj se u se i u svoje kljuse“. Mi sada imamo dijasporu koja više nije dijaspora gastarbajtera, nego jedna intelektualna elita koja se, na neki način, „utopila“ u sredine u kojima žive – kaže Šabanagić.


Ima mjesta za sve

Projekat u Švicarskoj podržala je vlada te zemlje, ali članovi internet platforme, osim u Evropi, okupljaju se u Americi, Australiji, Novom Zelandu ... 

- Imamo i djevojku iz BiH, koja se udala za Tunižanina, koja živi u Tunisu i sada je koordinator, bavi se okupljanjem ljudi, za Maroko, Alžir i Tunis. Za sve ljude koje spaja naša geografija ima mjesta i pozivamo ih da nam se priključe. Želimo se povezivati, razmjenjivati informacije i ideje, jedni druge podržavati, ali i promovirati i podržati inicijative koje će doprinijeti razvoju socijalnih, ekonomskih i kulturnih procesa u BiH – poručuje Šabanagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.