LIFESTYLE

Istraga u Kini oko monopola Microsofta

Kompanija drži 95 posto tržišta operativnih sistema

(A. Sm.)

29.7.2014


Američka softverska kompanija Microsoft potvrdila je danas da je pod istragom u Kini zbog sumnje da ima monopol na tamošnjem tržištu operativnih sistema.

- Cilj nam je da imamo proizvode koji pružaju karakteristike, sigurnost i pouzdanost koje potrošači očekuju i izaći ćemo u susret svim pitanjima koja kineska vlada ima - naveo je Microsoft, posljednja u nizu inostrana kompanija koja se našla pod lupom Pekinga, prenosi B92.

Istraga dolazi nakon što je Kina u maju zabranila upotrebu Microsoftovog operatvinog sistema Windows 8 na svim novim vladinim računarima, zbog izveštaja o problemima sa sigurnošću softvera. Istog mjeseca, SAD su optužile pet članova kineske vojske za krađu informacija američkih kompanija radi otkrivanja trgovinskih tajni.

Zvaničnici Kineske državne administracije za industriju i trgovinu (SAIC) posjetili su nakon pokretanja istrage kancelarije Microsofta u Pekingu, Šangaju, Kantonu i Čengduu, pišu kineski mediji.

- Microsoftov softver drži 95 posto tržišta operativnih sistema u Kini, što zaista predstavlja monopol - piše Kineski nacionalni poslovni dnevnik.

Američka kompanija se i ranije suočavala sa antimonopolskim istragama na drugim tržištima, zbog povezivanja sistema Windows sa svojim drugim proizvodima. Evropska komisija je u martu prošle godine kaznila Microsoft sa 731 milion dolara zbog toga što svojim korisnicima nije ponudio izbor internet pretraživača, osim sopstvenog pretraživača Internet Explorer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.