LIFESTYLE

Ubrzajte svoj iPhone

Na starijim uređajima se primijeti značajnije usporenje

(A. Sm.)

31.7.2014


Na starijim iPhoneima poput modela 4/4s već neko vrijeme se da primijetiti značajnije usporenje. Dok neki za to krive iOS 7 i brojne animacije koje je ta verzija Appleove mobilne platforme donijela, izglednije je da su novije aplikacije optimizirane za najsvježiji hardver.

Brojne stranice pružaju besmislene savjete poput gašenja aplikacija iz multitasking dijela i sl., a korisnici i sami postaju sve opsjednutiji tim radom, izgledno u uvjerenju da će im to ubrzati uređaj. Doduše, valja imati na umu kako postoji i niz izuzetaka - Skype, navigacijske aplikacije, Spotify i sl. koje obično uistinu rade u pozadini i crpe resurse sistema.

Naravno, to ne vrijedi nužno u slučaju da je korisnik napravio jailbreak i instalirao aplikacije iz Cydije, koje služe za postizanje "stvarnog multitaskinga". Nešto bolje baratanje memorijom se možda može izvesti i pomoću besplatne aplikacije na iTunesima pod nazivom Battery Doctor, a koja će usput pomoći i u optimiziranju potrošnje uređaja. Obzirom na to da je app službeno odobren od Applea i da je u iTunesima, svjedoči tome kako neće učiniti ništa loše po uređaj, piše index.hr.

Isto tako, valja zaboraviti na poboljšanje performansi u igrama, koje jednostavno zahtijevaju najnoviji mogući hardver. Što god korisnici činili, šansa za dobivanje fluidnog frameratea u praksi je ravna nuli - osim ako ta aplikacija nema kakve postavke za smanjenje kvalitete.

Kad je tek postao dostupan, iOS u verziji 7 je bio prilično problematičan za starije uređaje (pa i neke novije, ako se uzmu u obzir iPad tableti). Ali s verzijom 7.1 brojne stvari su ispeglane, a dijelovi eye-candy materijala koji crpi resurse je uvijek moguće deaktivirati. Neovisno o tome, stariji uređaji poput iPhonea 4 se i dalje 'najbolje' osjećaju na iOS platformi u verziji 6.x. Za one koji sumnjaju u brzinu izvođenja aplikacija na iOS 6.x, svakako vrijedi uputiti na test koji su napravili na stranici Ars Technica.

Možda najvažnija stavka u optimizaciji iPhonea jest provjeriti zauzeće memorije uređaja. U slučaju da je prostora za spašavanje ostalo (pre)malo, događa se situacija slična onoj na SSD pogonima u računalima - performanse postaju sve lošije. Obzirom na to da korisnici nerijetko skupe na desetke nepotrebnih aplikacija te da se fotografije iz uređaja nikad ne smještaju negdje drugdje, mjesta za poboljšanje svakako ima.

Tu u priču ulazi i brisanje kolačića iz Safarija. Brojne Macove stranice iz nekog razloga savjetuju resetiranje pa čak i restore uređaja, u slučaju da je situacija uistinu neupotrebljiva. Bilo kako bilo, treba znati kako uskoro stiže i iOS u verziji 8, baš kao i novi uređaji. Možda je stiglo i vrijeme za kupnju nečeg novijeg.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.