LIFESTYLE

Bezbjedniji sajtovi biće bolje rangirani u pretraživanju

Google

Srna

7.8.2014

Google je saopštio da će ubuduće web sajtovi koji imaju viši bezbjednosti status biti bolje rangirani u rezultatima pretraživanja interneta.

Ovaj pretraživač do sada je testirao izdvajanje stranica sa podrazumijevanom bezbjednosnom enkripcijom HTTPS, a sada će taj parametar uključiti u sve svoje algoritme.

"Vidjeli smo pozitivne rezultate, pa ćemo početi da koristimo HTTPS kao signal za rangiranje", saopštio je "Google", a prenosi BBC.

Ova odluka mogla bi da ohrabri veći broj web sajtova da počnu da koriste ovu enkripciju, koja donosi bolju zaštitu od hakerskih napada.

Enkripcija se koristi za digitalno skremblovanje podataka tokom njihovog prenosa između korisnikovog uređaja i internetskog servisa, kako bi se spriječilo da treća strana dođe do tih podataka.

Mnogi, ali ne svi web sajtovi, koriste ovu tehnologiju, a to je vidljivo po njihovoj adresi koja počinje oznakom HTTPS.

Za veliki broj kompanija na svjetskoj informacionoj mreži dodavanje ove vrste zaštite donijelo bi opterećenje u vidu dodatnih troškova.

"Google" je saopštio da, za sada, postojanje ove enkripcije na veb sajtu neće biti ključni faktor za njegovo rangiranje i da će njihovi stručnjaci dobiti još vremena da pređu na HTTPS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.