LIFESTYLE

Na šta ste pristali instalacijom

Obavezan Facebook Messenger na mobitelu

Redakcija

10.8.2014



Facebookov Messenger izgleda kao odlična aplikacija koja će na jednom mjestu zadržati svu privatnu komunikaciju s vašim prijateljima, ali postoji dobar razlog zašto su je odvojili kao zasebnu aplikaciju.

Iz Facebooka kažu kako im je lakše skalirati i održavati zasebnu aplikaciju, što je djelimično istina, ali kompanija nije naglasila šta se sve skriva u uvjetima korištenja, koje niko ne čita.

“Huffington Post” zavirio je malo dublje u uvjete korištenja Messengera i otkrio prilično nezgodne stvari, kojih niste ni svjesni, a dopustili ste Facebooku da ih koristi.

U nastavku možete pročitati samo neke stvari koje ste “poklonili” svemogućem Facebooku. Sada imate dvije opcije, obrisati aplikaciju i koristiti se mobilnom verzijom Facebooka ili, jednostavno, uopće ne koristiti Facebook na mobitelu.

Omogućava aplikaciji promjenu stanja mrežnog povezivanja.

Omogućava aplikaciji pozivanje telefonskih brojeva bez vaše intervencije, što može dovesti do neočekivanih troškova ili poziva. Zlonamjerne aplikacije mogu pozivati bez vaše potvrde, stvarajući time trošak na vašem računu.

Omogućava aplikaciji slanje SMS-ova. Zlonamjerne aplikacije mogu slati poruke bez vaše potvrde, što može opet dovesti do neočekivanih troškova.

Omogućava aplikaciji snimanje zvuka mikrofonom. Ova dozvola omogućava aplikaciji snimanje zvuka u bilo kojem trenutku bez vaše saglasnosti.

Omogućava aplikaciji slikanje slika i snimanje videa kamerom. Ova dozvola omogućava aplikaciji korištenje fotoaparata u bilo koje vrijeme bez vaše potvrde.

Omogućava aplikaciji čitanje zapisnika poziva vašeg uređaja, uključujući i podatke o dolaznim i odlaznim pozivima. Ova dozvola omogućava aplikacijama spremanje podataka iz popisa poziva i zlonamjerne aplikacije mogu dijeliti podatke iz popisa poziva bez vašeg znanja.

Omogućava aplikaciji čitanje podataka o vašim kontaktima pohranjenim na uređaju, uključujući i učestalost kojom ste zvali, slali mailove ili komunicirali na druge način s određenim pojedincima.

Omogućava aplikaciji čitanje podataka profila koji su pohranjeni na vašem profilu, kao što su vaše ime i kontakt informacije. To znači da aplikacija može identificirati osobu i može poslati vaše podatke drugima.

Omogućava aplikaciji pristup telefonskim značajkama uređaja. Ova dozvola omogućava aplikaciji da utvrdi broj telefona i identifikacijski broj uređaja i broj koji zovete.

Omogućava aplikaciji da dobije popis profila koji su poznati uređaju. To može uključivati sve profile koje ste stvorili kada ste instalirali aplikacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.