LIFESTYLE

Kako da olakšate rad na Windows 8.1

Možete zaobići sitnice koje vam smetaju

(A. Sm.)

11.8.2014

 

Ako vam smetaju neke sitnice vezane za Windows 8.1, možda možete da ih zaobiđete. CNet otkriva da je ekran vezan za pristup računaru (Sign-in Screen) moguće premostiti - ukoliko je korisnik siguran da njegovoj mašini neće pristupati neke druge osobe.

Dovoljno je da odete u Start meni i ukucate netplwiz kako biste pronašli postavke vezane za korisničke profile. Nakon otvaranja, treba da odaberete profil na kojem želite da uklonite mogućnost pristupa korisničkim imenom i lozinkom i da uklonite oznaku sa „Users must enter a user name and password to use this computer“.

Podizanje sistema direktno na desktop možda i nije neka novost, obzirom na to da je to već neko vrijeme dio nadogradnje Windows 8 operativnog sistema. Dovoljno je da kliknete desnim klikom na taskbar i odaberete Properties. Nakon toga treba da dođete do taba Navigation i odaberete 'When I sign in or close all apps on a screen, go to the desktop instead of Start“.

Treba imati na umu da će zadato podizanje sistema na novim Windows tabletima biti automatski postavljeno na „Metro“ interfejs, a na novim računarima će to biti desktop.

Stari start meni, barem onaj koji je poznat iz prethodnih generacija ovog operativnog sistema nije moguće vratiti. Microsoft je najavio povratak nadograđenog Start menija, mnogo sličnijeg starom, ali u međuvremenu, možete isprobati i neka rješenja koja su napravili drugi.

Start ekran je moguće izmijeniti u velikoj mjeri, a to ne samo u vidu povećanja i smanjenja pločica. Možete ih organizovati u različite grupe, a moguće je i da ih potpuno preskočite i zatražite prikaz desktop aplikacija i onih koje najčešće koristite.

Koraci su slični kao kod opisa podizanja sistema na desktop, osim što u Navigation tabu sada treba da označite „Show the Apps view automatically (...)“ uz „List desktop apps first (...)“.

U slučaju da vam smetaju „hot corners“ koji služe za aktivaciju dodatnih mogućnosti ili tzv. „Charms bar“, u istom Navigation tabu treba da uklonite oznaku s uglova koje ne planirate da koristite. Na sličan način se u Start ekranu može staviti i prikaz uobičajene pozadinske slike desktopa, kako bi prelaz bio „bezbolniji“ za oči.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.