LIFESTYLE

Angry Birds gubi prvog čovjeka

Michael Head, izvršni direktor kompanije Rovio se povlači sa pozicije

(A. Sm.)

3.9.2014

Michael Head, izvršni direktor kompanije Rovio, koja stoji iza planetarno popularne igre Angry Birds povući će se sa svoje pozicije krajem godine, saopštili su 29. augusta predstavnici kompanije.

Head je na čelu finske kompanije Rovio još od 2009. godine, kada je zaludio milione korisnika smartphonea igrom Angry Birds, dovodeći je do pozicije jednog od najpoznatijih fenomena današnjice.

On će svoju poziciju krajem ove godine predati Peki Rantali, koji je trenutno izvršni direktor Hartwalla, finske kompanije za proizvodnju napitaka, prenosi američki magazin Time.

Rantala preuzima kompaniju u prilično nezgodnom trenutku, obzirom na to da se ovogodišnji profit kompanije Rovio prepolovio u odnosu na isti period prošle godine. Cjelokupan profit 2013. iznosio je svega 35 miliona dolara. Obzirom na to da je profit 2012. iznosio čak 206 miliona dolara računica je prilično jasna.

Problem u kojem se kompanija našla proizilazi iz toga što najveći dio zarade sada dolazi od licenciranih proizvoda, a ne od prodaje igre Angry Birds. To se prije svega odnosi na animiranu seriju koja se upravo emituje, kao i na igrani film koji je najavljen za 2016. godinu.

Rovio sada treba da napravi novu strategiju kojom će zarađivati više od prodaje licenci, a u planu su i nove igre koje bi trebalo da osvoje nove ali i stare korisnike.

Njih nije nikako malo, obzirom na to da je do sada zabilježeno više od dvije milijarde preuzimanja Angry Birds igre. Da li ste i vi među njima? 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.