LIFESTYLE

"Lete" s polica: Pomama za smartphoneom Blackphone

Pušten u prodaju u junu ove godine

(Al. Ti.)

7.9.2014

Očito je velika potražnja za komercijalno dostupnim kodiranim mobitelima koji su nepropusni na njuškanja špijunskih agencija i cyber kriminalaca širom svijeta.

Toby Weir-Jones kaže da je prodaja njegovog novog ultra-kodiranog smartphonea nazvanog Blackphone, takva da mobiteli "lete s polica" od kada je prodaja službeno počela u junu ove godine.

Weir-Jones, bivši direktor u British Telecomu odbio je objaviti brojke koje se odnose na prodaju. No, ovaj čovjek zamislio je komercijalno dostupan smartphone koji će biti otporan na presretanja komunikacije još davno prije Edwarda Snowdena. Weir-Jones je rekao kako njegova firma, SGP Technologies, radi naporno kako bi održala korak s potražnjom.

U srcu Blackphone mobitela je njegov novi Android operativni sistem pod nazivom PrivatOS. Blackphone dolazi s ugrađenom enkripcijom koja štiti IM, glas, video i chat. Blackphone je nastao kao plod zajedničke saradnje između kompanija Silent Circle i Geeksphone; trebalo im je šest mjeseci da ga projektiraju i izrade.

Blackphone je dijelom i zamisao sigurnosnog gurua Phila Zimmermanna, možda najpoznatijeg kao izumitelja alata za enkripciju PGP. Blackphone je seksi i vrlo tanak telefon, s 4,7-inčnim zaslonom, Quad-core 2 GHz procesorom i 1 GB LPDDR RAM-a.

Osim toga, Blackphone dolazi sa senzorom gravitacije, svjetlosnim senzorom, senzorom blizine, magnetskim senzorom i GPS-om. Dodatne značajke uključuju sigurnosnu pohranu datoteka i sigurni prijenos podataka te privatno pregledavanje. Blackphoneov Centar za sigurnost također omogućuje korisnicima da prilagode tokove podataka.

Telefon se prodaje po cijeni od 629 dolara. Dolazi otključan, što znači da će raditi s pružateljima mobilnih usluga, bez obzira gdje se nalazite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.