LIFESTYLE

Apple predstavio dva iPhonea 6 i Apple Watch

Potvrđene glasine

Redakcija

9.9.2014

Kompanija Apple predstavila je danas novu generaciju svojih iPhonea, kao i novi uređaj, pametni sat (smartwatch), što je prvi novi proizvod kompanije još od kad je otkrila uređaje  iPad  2010. godine.

Ovogodišnji Appleov medijski događaj, održan u kalifornijskom gradu Cupertinu, izazvao je dodatnu pažnju zbog nedoumica da li će ova kompanija zadržati svoju inovativnost nakon smrti jednog od osnivača Stevea Jobsa  2011. godine.

Predstavljanje pametnog sata bilo je u centru pažnje i ostavilo je malo po strani premijeru dva nova iPhonea, u dvije različite veličine. iPhone 6 će imati dijagonalu ekrana od 4,7 inča (12 centimetara), dok će iPhonea 6 Plus imati dijagonalu od 5,5 inča (14 centimetara).

Oba uređaja imat će novi mod gledanja u horizontali, da bi se bolje iskoristili veći ekrani. Verzija Plus imat će veću rezoluciju, od 401 piksela po inču, umjesto 326. iPhonei  su glavni izvor prihoda Apple, a nova generacija bi trebalo da pomogne kompaniji u konkurenciji s uređajima koji koriste operativni sistem Android.

Veći ekrani nisu veliki kao oni kod najnovije generacije Samsunga (5,1 inč za Galaxy  S5 i 5,7 inča za Note 4, ali bi trebalo da bude dovoljno veliki da neutrališe glavnu prednost koju imaju proizvođači Android uređaja.

Apple je objavio da će novi telefoni biti brži i da će im baterija trajati duže nego na prethodnim uređajima. Ova generacija uređaja imat će još jedan senzor, koji će moći da mjeri uz koliko stepenica se korisnik popeo, a ne samo pređenu distancu. Jedan od noviteta bit će i to što vlasnici iPhonea 6 moći da razgovaraju putem interneta ako je signal wifi-ja jači od signala mobilne mreže. Prelazak između korištenja ove dvije mreže trebalo bi da bude neprimjetan.

Rezolucija foto-aparata ostala je osam megapiksela, uprkos tome što konkurencija to stalno povećava. Apple je objasnio da je to samo jedna od stavki dobrih fotografija i da novi telefoni imaju nove senzore za kvalitetnije snimke.

Popravljen je u kvalitet video-snimaka, naročito usporenih. Kamera će moći da snima 240 slika po sekundi, što je duplo više nego prošlogodišnji 5s. Normalan video snima 60 slika po sekundi. Jedna od verzija modela Plus imat će 128 gigabajta prostora za skladištenje.

Prodaja novih telefona u SAD će početi 19. septembra, a od petka će moći da se naručuju. Početna cijena je približna onima od ranijih verzija - 199 dolara uz dvogodišnji ugovor za iPhone 6 sa 16 gigabajta prostora. Verzija Plus će biti skuplja za 100 dolara u svakoj konfiguraciji. Apple je predstavio i novi operativni sistem, kao i sistem Apple Pay pomoću koga će telefonima moći da se plaća preko računa u maloprodaji. To će funkcionisati tako što će korisnik foto-aparatom telefona uslikati kreditnu karticu, a Apple će to potom verifikovati i cijenu dodati na račun Passbook.

Kompanija je objavila imena nekoliko trgovinskih lanaca koji će prihvatati ovaj sistem, među kojima su Macy's, Whole Foods, Walgreens, prodavnice Disney i, naravno, Appleove radnje.

Pametni sat nazvan je iWatch, što bi trebalo da bude kompjuterizovani ručni sat koji može pomogati ljudima da nadgledaju zdravlje, upravljaju kućnim uređajima ili kupuju.

 

smartwatch

Elektronske kompanije do sada nisu uspjele da prikažu stvarnu potrebu za pametnim satovima, dok se elektronske narukvice odavno koriste pri treningu. Od Applea se očekuje da ponudi mnogo više, a na današnjem medijskom događaju taj uređaj je samo najavljen, ali nije u prodaji.

Apple je svoj novi operativni sistem iOs 8 predstavio kao najveće unapređenje još od uvođenja prodavnice aplikacija 2008. godine. Korisnici sadašnjih Apple uređaja moći će besplatno da preuzmu tu nadogradnju koja će moći da se skine sa interneta od 17. septembra. iOs 8 će moći da se koristi na svim telefonima od iPhonea 4 nadalje.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.