LIFESTYLE

Panika: Hakirano 5 miliona lozinki na Gmailu!

Pojavile se na Redditu

A. Vr.

10.9.2014

Čak pet miliona lozinki hakirali su nepoznati počinitelji na Gmailu i potom ih objavili na ruskom forumu BitCoin, javlja Freedom Hacker.

Baza podataka koja je ondje osvanula sadrži pune gmail adrese miliona korisnika, ali ne i lozinke i ostale ''osjetljive'' podatke.

Lozinke su se  pojavile na Redditu čiji korisnici upozoravaju jedni druge da u ovom trenutku ne pokušavaju u svoje e-mailove i sigurnost svojih lozinki kako ne bi ''olakšali'' posao hakerima.

Tačan broj email adresa koje su ''procurile'' je 4,929.090, no već potvrđeno da njih oko 60 posto vrijedi i funkcionira.

Korisnik "tvskit" objavio je post na forumu "Bitcoin security" te tvrdi kako je 60 posto objavljenih Gmail računa i šifri još u funkciji.

"Ne možemo potvrditi da je u pitanju zaista 60 posto, ali je istina da je velika količina podataka ispravna", kazao je Peter Kruse, glavni voditelj "CSIS Security Group", danske osiguravateljske kompanije, koja se bavi internetskim kriminalom.

Analitičari koji su podatke provjerili, slažu se da njihova starost seže unazad tri godine.

"Sigurnost naših korisnika na prvom nam je mjestu. Nemamo dokaz da je naš sigurnosni sistem ugrožen, ali kad god se dogodi nešto takvo, poduzimamo korake da bi pomogli našim korisnicima da zaštite svoje korisničke račune", kazao je predstavnik Googlea u srijedu.

Web stranica isleaked.com omogućava korisnicima da provjere da li je njihov korisnički račun među onima čiji su podaci procurili na internet.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.