LIFESTYLE

Zaštitite svoje fotografije na internetu

Kako sačuvati privatnost na online servisima

Autor:A. Vr./ E.D.Š.

14.9.2014

Nedavno objavljivanje privatnih fotografija slavnih osoba na internetskim forumima ponovno je pokazalo kakve sve opasnosti vrebaju korisnike na mreži pa i ovu situaciju treba shvatiti kao upozorenje da sav sadržaj s telefona i računara može lako završiti u rukama hakera i proširiti se internetom.

Na Yahoou su objavili pravila koja trebate slijediti kako vaše fotografije ne bi završile u pogrešnim rukama.

1. Prvo i najjednostavnije pravilo je, ako želite izbjeći svaku mogućnost da vaše privatne fotografije procure na internet, nemojte ih snimati uređajima koji su povezani s internetom.

2. Ako već snimate intimne fotografije s telefonom, odmah ih izbrišite, jer što su duže te fotografije pohranjene na vašem telefonu, veća je šansa da bi mogle završiti na internetu.

3. Zaštitite telefon lozinkom – ako izgubite telefon ili ga neko ukrade, fotografije i sav ostali sadržaj s telefona ostat će zaštićeni lozinkom te im niko neće moći pristupiti.

4. Ne pohranjujte fotografije u oblaku.

5. Za prijavu na internetske servise (pogotovo za one na kojima pohranjujete osjetljive podatke i fotografije) koristite jedinstvene i složene lozinke s dosta slova, brojeva i znakova koje je teško probiti.

6. Ako servisi nude mogućnost potvrde lozinke u dva koraka (npr. ako osim lozinke za pristup servisu morate koristiti i poseban PIN koji se šalje na vaše pametne telefone), onda obavezno koristite takav način prijave. Ovakav način prijave omogućavaju kompanije poput Applea, Googlea, Facebooka, Dropboxa i drugih.

7. Ako vaš omiljeni internetski servis ne koristi potvrdu u dva koraka, onda na takve servise nemojte pohranjivati osjetljive podatke i fotografije ili promijenite servis koji koristite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.