Rusija ozbiljna u namjeri da odbaci Windows

Zemlja pokušava u potpunosti odbaciti Microsoftov softver

(A. Sm.)
17.09.2014 09:58

Rusija je jedna od zemalja koja pokušava da u potpunosti odbaci Microsoftov softver, pa se ova zemlja u posljednje vrijeme bori da smanji narudžbe Windowsa i drugih proizvoda američke kompanije.

Nakon statistike koju je osigurala Association of Electronic Trading Platforms (AETP), vidljivo je da je ova zemlja zaista ozbiljna u namjeri da smanji ovisnost od Microsoftovog softvera, tako da je u periodu juli-august značajno smanjen broj kupljenih licenci Windowsa, prenosi B92.

Ruska državna novinska agencija ITAR-TASS ukazuje da bi ruske namjere da se prebaci na drugi operativni sistem mogle rezultovati novim zaoštravanjem odnosa ove zemlje sa zapadom.

Naravno, Rusiji će trebati godine da odbaci Windows, ali su vlasti u Minhenu dokaz da je tako nešto moguće. Iako Rusija i dalje koristi Windows, ova zemlja planira masovni prelazak na Linux, a statistika koju pruža pomenuti izvor nam govori da se takve namjere zaista ostvaruju. Naime, u periodu juli-august ruske vlasti su podnijele narudžbe za samo sedam licenci za Windows, što je četiri puta manje nego u istom periodu prethodne godine.

- Pad obima narudžbi Windows operativnog sistema povezan je sa pogoršanjem odnosa Rusije i zapada" poručuje AETP.

Kina je još jedna zemlja koja će također pokušati da se prebaci sa Windowsa na Linux, ali će to u ovoj zemlji ići znatno teže zbog velikog broja piratskih kopija koje se trenutno koriste u zemlji, prenosi B92.

Vlada u toj zemlji je već zabranila Windows 8 na njihovim računarima zbog sigurnosnih razloga, a i pored toga što je Microsoft ponudio vlastima zamjenu u vidu Windowsa 7, Kina želi da se prebaci na Linux što prije to bude moguće.

NA VRH