LIFESTYLE

Alibaba veća i skuplja od Facebooka, Amazona i IBM-a

Kineskog e-commerce gigant

(A. Sm.)

22.9.2014

Od ovog petka kompanija Alibaba je vrjednija od Amazona, Facebooka, IBM-a ili Intela. Akcije ovog kineskog e-commerce giganta, su tokom prvog dana javne trgovine na berzi, skočile preko trećine od inicijalne tražene cijene. Ovo je vrijednost kompanije postavilo na 228 milijardi dolara. Jedine kompanije u Americi koje vrijede više su Apple (609 milijardi dolara), Google (400 milijardi) i Microsoft (387 milijardi).

Ono čemu se najviše pripisuje ovakav uspjeh kompanije Alibaba jeste to što je kompanija pokorila kinesku ekonomiju. Predviđa se da bi Alibaba isto ovo mogla učiniti na američkom ili bilo kojem drugom svjetskom tržištu.

Još jedna prednost kompanije jeste što je bezrezervno podržana od strane kineske vlade, koja rado podržava domaću tech industriju, naspram rivala koji dolaze iz Amerike.

S druge strane, Američka industrija vidi kompaniju Alibaba kao sredstvo da se probiju na tržišta Azije/Kine. Alibaba možda nije kreirala neke revolucionarne nove tehnologije, iPhone koji pomjera granice ili operativni sistem naredne generacije: ali, u poslovnoj tehnologiji, inovacije nisu jedina stvar koja je dostupna, piše B92.

Bitno je i kako tu tehnologiju omogućiti što većem broju ljudi, a to je ono gdje Alibaba vodi na tržištu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.