LIFESTYLE

Po čemu je Microsoft drugačiji od ostalih?

Dominira tržištem računara

(A. Sm.)

24.9.2014

Microsoft je u nezavidnoj poziciji kada je riječ o tržištu pametnih telefona i tableta, iako tržištem računara i dalje dominira s udjelom od 90 posto.

Ova kompanija drži tek 14 posto tržišnog udjela kada je riječ o svim uređajima, a nedavno je „okrenula novi list“, kako bi taj procenat bio veći. Microsoft je počeo da pruža podršku za svoje proizvodne linije na svim meridijanima.

Prema Jozefu Finnieu sa stranice WinBeta, upravo to je ono što izdvaja Microsoft od ostalih IT džinova.

U Redmondu se ne mogu oslanjati samo na segment računara i nadati se oporavku tog tržišta - moraju ići dalje, što i čine probijajući se na sve mobilne platforme. Za vrijeme WPC 2014, Kevin Tarner iz te kompanije se osvrnuo na činjenicu da je svijet „evoluirao“ (s fokusa na računara), što je prvi put da je Microsoft priznao da mora promijeniti način poslovanja.

U Redmondu sada solidno podržavaju sve platforme - s jedinim izuzetkom. Za Googleov Chrome OS Microsoft pruža ograničeniju lepezu proizvoda i usluga. Osim što Chrome OS drži beznačajan udio na tržištu, istovremeno ga u Microsoftu doživljavaju kao prijetnju najjeftinijem segmentu prenosnih računara.

Microsoft svojim proizvodima i uslugama obuhvata najviše uređaja, a slijede ga Amazon i Google. Apple, za čije uređaje većina IT džinova pravi proizvode, s druge strane ne zanimaju drugi proizvođači pa je podrška za usluge na drugim uređajima najniža.

- Šta to znači? Iz perspektive potrošača, ovo znači da će vas Microsoft podržavati nezavisno od toga koji uređaj koristite. Ako ne želite da budete zatvoreni u nekom ekosistemu, koristite Microsoftova rješenja - zaključuje Finnie dodajući kako je Microsoft jedina tehnološka kompanija koja pruža istinsku podršku za više platformi, prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.