LIFESTYLE

Google najavio otvaranje novog velikog centra u Holandiji

Projekt će koštati oko 600 miliona eura

(J. Be.)

25.9.2014


Google je jučer najavio otvaranje svog novog velikog centra u Holandiji čija bi gradnja trebala započeti 2016. godine, a novi centar trebao bi biti otvoren već 2017. Nova lokacija na kojoj će biti smještena centralna baza podataka je u holandskoj luci Eemshaven, oko 215 kilometara sjeveroistočno od Amsterdama.

- Ovo nam je područje dobro poznato, imamo dostupnu lokaciju i odgovarajuće klimatske uvjete. Centar će, kada se otvori, zaposliti oko 150 stalnih radnika - rekao je Francois Sterin, direktor Googleove službe za globalne infrastrukturne projekte, na konferenciji za medije održanoj jučer u Eemshavenu, prenosi Bloomberg Businessweek.

Holandska vlada već neko vrijeme radi na tome da privuče velike kompanije poput Googlea i Microsofta, a industrijska luka Eemshaven je i polazišna tačka transatlantskog optičkog kabla koji povezuje Evropu i SAD.

Google već ima nekoliko sličnih, ali manjih centara u Evropi - jedan u blizini Eemshavena te u Belgiji, Finskoj i Irskoj.

Na projektu izgradnje novog velikog centra bit će zaposleno oko 1.000 radnika, a projekt će koštati oko 600 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.