Sigurnosni savjeti Edwarda Snowdena

Potrebno je kloniti se Dropboxa, Facebooka i Googlea

(A. Sm.)
12.10.2014 16:22

Prema Edwardu Snowdenu, korisnici kojima je stalo do sigurnosti trebalo bi da se klone popularnih Internet servisa kao što su Dropbox, Facebook i Google.

Snowden je u najnovijem intervjuu odgovarao na pitanja koja se tiču zaštite privatnosti, a njegov prvi odgovor je bio poziv na reformu politike vlade. On je dodao da bi na individualnom nivou ljudi trebalo da koriste enkriptovane alatke, ali i da prestanu da koriste servise koji su štetni za privatnost.

- Prvo, treba da se otarasite Dropboxa, jer ne podržava enkripciju. Razmotrite alternative kao što je SpiderOak", istakao je Snowden. On također sugeriše da, iako su Facebook i Google poboljšali sigurnost, ovo ostaju "opasni servisi" koji bi korisnici trebalo da izbjegavaju.

Njegov konačni savjet na ovom frontu je bio: "Nemojte slati neenkriptovane poruke, već umjesto toga koristite servise kao što su RedPhone i Silent Circle."

Nešto ranije tokom intervjua, SSnowden je odbacio navode da će povećana enkripcija u iOS-u ugroziti napore u vezi sa borbom protiv kriminala, prenosi B92.

On navodi da će snage reda i dalje imati mogućnost da dobiju nalog za pristup telefonu osumnjičenog, koji uključuje i ključ ka enkriptovanim podacima. Ukoliko vas zanima o čemu je sve Snowden govorio, cjelokupan intervju pogledajte u pratećem videu.

 

NA VRH