Samsung razvio superbrzi Wi-Fi

Downloadujte film za tri sekunde

(A. Sm.)
14.10.2014 17:47

Južnokorejska kompanija Samsung razvila je Wi-Fi tehnologiju od 60 GHz za koju tvrdi da je brža čak pet puta od postojeće i da će korisnicima omogućiti da, primjera radi, skinu kompletan film za svega 3 sekunde.

Iz Samsunga tvrde da će korisnici sada moći da razmjenjuju podatke velikom brzinom, 575 megabajta u sekundi, što je dovoljno da film od 1 GB prenesete na uređaj za manje od tri sekunde. Također, nekompresovani video visoke rezolucije može se prenositi na televiziju u realnom vremenu.

- Za razliku od postojećih 2.4 GHz i 5 GHz Wi-Fi tehnologija, Samsung 802.11 i standard 60 GHz Wi-Fi tehnologija sadrži maksimalnu brzinu eliminišući međukanalne smetnje, što se odnosi na broj uređaja koji koriste istu mrežu - rekli su iz Samsunga.

Kompanija se nada da će komercijalizovati ovu tehnologiju početkom sljedeće godine za audio-vizuelne sisteme, medicinske uređaje i mobilne telefone, prenosi B92.

Raniji pokušaji da se koristi ova tehnologija nisu urodili plodom zbog toga što su korišteni milimetarski talasi koji putuju linijom vida.

Ovi talasi imaju slaba penetrativna svojstva, što znači da gube signal i performanse podataka kada naiđu na prepreke poput zidova.

NA VRH