LIFESTYLE

Google zvanično najavio Android 5.0 Lollypop

Poslije dugog i detaljnog testiranja

(A. Sm.)

16.10.2014

Poslije "dugog i detaljnog testiranja", Google je najavio izlazak finalne verzije OS-a "Android L", najnovije verzije "najraširenije mobilne platforme".

Android 5.0 Lollypop debitovat će na tri nova Nexus uređaja – Nexus 6 smartphone, Nexus 9 tablet i Nexus Player za strimovanje medija, a bit će dostupan i za Nexus 5, Nexus 7, Nexus 10 i ostale Google Play Edition uređaje tokom sljedećih sedmica.

Ako kupujete/naručujete ovih dana Nexus 6 ili Nexus 9, Android Lollypop stiže od 3. novembra. Ali ako već imate Nexus 4, 5, 7 ili 10, update bi trebalo da vam stigne preko “over-the-air” besplatnog preuzimanja tokom "sljedećih sedmica” piše na Googleovom blog-u.

Najočigledniji novitet Lollypop-a su brojna vizuelna poboljšanja i promjene UI-a, koje je Google nazvao “Material Design”. Platforma ima nove “fluidne” animacije, “čistiji dizajn” sa većom paletom boja, drugačiji multittasking meni, a nudi i nove načine za brojne glasovne upotrebe.

Većina noviteta “Material Design-a” mogla je da se vidi u skorašnjim updateima koje je Google objavio za svoje Android aplikacije, kao što je npr. Google+. Ideja je da Material Design unifikuje Android iskustvo bez obzira na uređaj.

Lollypop donosi i preko 5.000 novih API-a za developere, a Google smatra da će vaše pjesme, fotografije, aplikacije... biti besprijekorno sinhronizovane između raznih Android uređaja. Lollypop donosi i nove kontrole obavještenja koje bi trebalo da ograniče upozorenja tokom sastanka i novi mod za čuvanje baterije.

Android 5.0 Lollypop je veliko i bitno izdanje operativnog sistema za Google, a promjena u vizuelnim komponentama je najveća od 4.0 Ice Cream Sandwich izdanja 2011. godine. Smatra se da bi ove promjene mogle da postave bitne temelje da Android postane platforma ne samo za pametne telefone i tablete, prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.