LIFESTYLE

Baterija koja se puni za samo dvije minute

Osmišljena na Tehnološkom univerzitetu Nanyang u Singapuru

(A. Sm.)

16.10.2014

Nova baterija koja se može napuniti na 70 posto kapaciteta u svega dvije minute napravljena je na Tehnološkom univerzitetu Nanyang u Singapuru.

Riječ je o novoj generaciji litij-ionskih baterija, koje će imati i vrlo velik životni vijek od 20 godina, što će samo po sebi smanjiti i količinu otpada uzrokovanog potrošenim baterijama.

Novu generaciju baterije napravio je Chen Xiaodong, profesor sa NTU-a. Njegov izum omogućit će punjenje električnih automobila i do 20 puta brže nego dosad. Moći će izdržati preko 10.000 ciklusa punjenja, što je 20 puta više od postojećih tehnoloških rješenja, prenosi International Business Times.

Za proizvodnju te baterije, Xiaodong i njegov tim koristili su grafit za anodu (negativni pol) u kombinaciji s novim gel materijalom od titanij dioksida. Jednostavnim procesom su titanij dioksid pretvorili u nanocijevčice, koje su zapravo drastično ubrzale hemijske procese u samoj bateriji.

Titanij dioksid se može pronaći u izobilju, a riječ je o sigurnom i jeftinom materijalu kojeg se može pronaći u tlu i koji se široko koristi i kao aditiv u hrani i kozmetici.

Nova baterija ima i aditive koji povezuju alaktrodu i anodu, što isto tako ubrzava protok iona u bateriji.

Očekuje se da bi nova generacija baterija mogla izaći na tržište u naredne dvije godine, Dnevnik.hr.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.