LIFESTYLE

Pogledajte kako će izgledati računar budućnosti

SAD: U prodaji od 9. novembra

(Mi.K.)

30.10.2014

Unazad desetak godina skoro svim mobitelima, upravljali smo na sličan način korištenjem fizičke tastature, a danas smo je zamijenili velikim ekranima osjetljivim na dodir s virtualnim tastaturama.

Trend ekrana osjetljivih na dodir posljednjih godina prihvatili su i proizvođači računara te se neki prijenosni računari isporučuju s takvim ekranima, a sve je veći broj i klasičnih monitora s ekranima osjetljivim na dodir, prenosi Dnevnik.hr.

Hewlett-Packard predstavio je "računar budućnosti" koje uopće nema miša i tipkovnice, već se s njim u potpunosti upravlja s ekranom osjetljivim na dodir, ali i dodatnom površinom (ekranom) osjetljivom na dodir koja se koristi i kao virtualna tastatura.

Model Sprout, osim zbog zanimljivog načina upravljanja, specifičan je i po tome što dolazi s projektorom (koji se nalazi iznad ekrana), sastavom od četiri kamere i skenerom koji može skenirati 2D, ali i 3D objekte. Nakon skeniranja 3D objekata, korisnici s tim objektima mogu manipulirati, pomicati ih na ekranu i na dodirnoj površini te ih koristiti u aplikacijama. Također, putem dodatnog stylusa (olovke za pisanje po ekranima osjetljivim na dodir), moguće je crtati objekte na dodatnoj površini osjetljivoj na dodir i onda ih pomicati po ekranu i koristiti u aplikacijama.

Što se samog računara tiče, ovaj all-in-one model (nema klasičnog kućišta, već se komponente nalaze unutar samog monitora) radi na Intelovom Core i7 procesoru, ima 1TB prostora za pohranu podataka te dolazi s posljednjom verzijom Windowsa.

Na The Vergeu kažu kako je ovaj računar namijenjen prvenstveno kreativcima (npr. idealno je za obradu fotografija), a omogućava i novi način upravljanja video igrama.

HP Sprout u prodaji će se pojaviti 9. novembra u SAD-u, a njegova cijena iznosit će 1.900 dolara. Sve mogućnosti ovog zanimljivog računara pogledajte u prilogu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.