LIFESTYLE

Pogledajte čovjeka koji kinetičkom rukom upravlja pomoću uma!

Nakon što mu je amputirana ruka

(Dž. Č.)

5.11.2014

Šveđanin kome je amputirana ruka postao je prva osoba koja je uspjela da svojom vještačkom, kinetičkom rukom upravlja pomoću uma. Ovo mu omogućava da bez problema obavlja dosadašnji posao vozača kamiona, prenosi sigma.ba.

Osoba identifikovana kao Magnus (42), izgubio je ruku prije više od decenije. Prošle godine učestvovao je u eksperimentalnom programu u kojem su istraživači konstruisali nove proteze, na Tehnološkom univerzitetu Čalmers u Geteborgu.

Umjesto dosadašnje tehnologije pri proizvodnji proteza, nova je prikačena direktno za kost gornjeg dijela ruke, pri čemu obezbjeđuje stabilnu vezu, što ranije nije bilo moguće.

– Koristili smo sistem oseointegracije kako bismo stvorili stabilnu fuziju čovjeka i mašine – izjavio je Maks Ortiz Katalan, naučnik i vodeći autor eksperimentalne studije koja je pomogla Magnusu.

Na sličan način, Magnusovi nervni završeci su direktno prikačeni na kontrolni sistem mašine pomoću neuromuskularnih elektroda, stvarajući “intimnu vezu između čovjeka i mašine”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.