LIFESTYLE

Google i LG sklopili patentni sporazum za narednu deceniju

Nakon rekordne isporuke uređaja u posljednjem kvartalu

(A.Sm.)

6.11.2014

Nakon rekordne isporuke uređaja u posljednjem kvartalu, LG je otkrio da je ugovorio desetogodišnji patentni sporazum sa Googelom.

Kompanija tvrdi kako će novi dogovor omogućiti međusobno licenciranje svih postojećih patenata, a u okviru sporazuma nalaze se i svi novi patenti u narednoj deceniji.

- LG cijeni svoje prijateljstvo sa Googleom, i ovaj dogovor podvlači posvećenost obje kompanije kada je razvijanje novih proizvoda i tehnologija u pitanju - izjavio je J.H. Li, izvršni potpredsjednik LG-ja, prenosi B92.

Allen Lo iz Googlea, zadužen za patente, izjavio je da je kompanija zadovoljna ovim dogovorom postignutim sa vodećom svjetskom tehnološkom kompanijom kao što je LG.

- Zahvaljujući ovom sporazumu kompanije mogu da se fokusiraju na stvaranje sjajnih proizvoda i servisa za korisnike iz cijelog svijeta - smatra Lo.

LG je važan partner za Goolge obizrom da proizvodi kompanijine Nexus uređaje, a porast isporuke sopstvenih uređaja samo dodatno učvršćuje poziciju jednog od ključnih igrača na Android tržištu.

Održavanje dobrih odnosa sa Android partnerima ima potpunog smisla za Google. Kompanija je početkom godine potpisala sličan ugovor sa Samsungom, najvećom smartphone kompanijom i najvećim proizvođačem Android uređaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.