LIFESTYLE

Musk kreće u novi projekat: Lansirat će 700 satelita u orbitu za pristup internetu

Rok od dva do tri mjeseca

(Mi.K.)

11.11.2014

Njegov je entuzijazam, baš kao i  želja za novim projektima, odnosno inovacijama očigledno "nenadmašiv", jer Elon Musk odlučio je zakoračiti u razvoj nove usluge koja ima za cilj proširiti dostupnost interneta na cijelu planetu.

Ne, ova ideja nije nova, jer su već Google sa svojim satelitima i Facebook s dronovima krenuli u projekte koji se mogu svesti pod zajednički naziv "internet za sve i svima", ali uprkos tome Elon Musk je odlučio ponuditi nešto svoje. Već ranije su se pojavile informacije prema kojima Muskova kompanija Space X radi na razvoju naprednih mikro satelita koji će imati samo jednu funkciju, disperzirati pristup internetu na što je moguće više lokacija.

U tom poslu Musk je kao jednog od partnera izabrao bivšeg Googleovog zaposlenika Grega Wylera, a cijelu priču potvrdio je i sam Musk na svom Twitter profilu.

Riječ je o čak 700 satelita koji će vrlo brzo, u roku od dva do tri mjeseca biti lansirani, a od postojećih satelita koji već rade na ispunjenju istog cilja ključna je razlika njihova veličina.

Naime, Muskov tim tvrdi kako će ovi sateliti biti čak deset puta manji od onih koji se trenutno nalaze u orbiti, što bi, procjenjuje Musk, morala biti komparativna prednost. Hoće li i koliko Muskov Space X s novim projektom moći konkurisati Googleu, Facebooku i još nekim kompanijama, čak i zemljama saznat će se kada projekt krene, jer za sada osim zanimljive objave o internetu preko satelita nisu specificirani nikakvi dodatni detalji.

twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.